Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

A fájdalom betegségek felosztása.

pain-headKétségtelen, hogy a hajig bezárólag szinte minden fájhat. Ha testi betegség található a panaszok mögött, akkor ahhoz kötjük a betegséget. Köszvényes, arthritiszes fájdalom. Krónikus hasnyálmirigy gyulladás. Az aktuális fájdalom mögött persze ritkán igazolható a köszvény, ízületi gyulladás vagy hasnyálmirigy bántalom fellángolása, de legalább köthető valamihez a panasz. Pedig a krónikus fájdalom a kiváltó szervtől sajnos teljesen különálló, önálló életet él. Ha végképp nem található testi magyarázat, akkor az orvosi gyakorlat nemes egyszerűséggel az érintett testrész megnevezésével illeti a krónikus fájdalmat. (Fejfájás, derékfájás.) Az anatómiai felsorolásnál célravezetőbb, ha a krónikus fájdalom-kórképeket három csoportba sorolják: neuropátiás, nociceptív illetve pszichogén fájdalom. E felosztás is átfedésekkel, ellentmondásokkal terhes, de kiinduló pontnak sokszor megfelel.

A neuropátiás fájdalom mögött a környéki vagy központi idegrendszer károsodása kideríthető. Diabéteszes neuropátia, végtag amputáció, gerincsérülés, vagy agylágyulás-agyvérzés egyaránt előfordulhat e betegek történetében. Ide sorolható a herpesz fertőzést kísérő övsömör fájdalma, mely jellegzetesen egy perifériás ideg területét érinti. Károsítja az idegeket a rák ellen alkalmazott kemoterápia, bizonyos gyógyszerek mellékhatása, és némelyik autoimmun gyulladásos betegség, pl. a lupusz. A sclerosis multiplex időnként a perifériás idegeket sem kíméli. Neuropátiás fájdalomnak tekintjük a perifériás idegek kompressziós tüneteit is, pl. a kéztő-alagút szindrómát.

Akármilyen idegsérülést is sikerül kimutatni a neuropátiás fájdalom mögött, mindegyikre jellemző, hogy a fájdalom kínzó élménye idővel elválik az eredeti bántalomtól, és önálló életre kel. Az amputációt követő fantomfájdalom semmit nem jelez a (hiányzó) végtag aktuális állapotából. A cukorbeteg neuropátiás, fájdalmas lába fertőzésekkel, gyulladással szövődhet, de a legsúlyosabb fájdalmak idején rendszerint nem mutat semmi kórosat.

A neuropátiás fájdalomra alig hat a gyógyszeres kezelés. A testhelyzet változása, ágynyugalom vagy fizikai aktivitás sem befolyásolja. A neuropátiás fájdalom rendszerint stabil, és nem jellemző annak fokozatos romlása - hacsak nem olyan idegrendszeri betegséggel szövődik, mely kitartóan súlyosbodik (sclerosis multiplex, idegi eredetű progresszív izomsorvadás). A nehezen befolyásolható neuroterápiás fájdalom alternatív kezelései közül talán legsikeresebbnek a hipnoterápia ígérkezik.

pain-classificationA nociceptív fájdalom esetén a végeken, a testrészekben vagy szövetekben találni valami hibát. A bőr, az izmok és izompólyák, inak, ínszalagok és vérerek bőségesen szolgáltatnak fájdalom-információt az agy részére. A fejfájás mellett az ízületi-mozgásszervi fájdalmak tömege sorolható ide. Jellegzetes kísérője e fájdalomnak az érintett testrész területén az izomzat fokozott tónusa, görcse. A nociceptív fájdalmak hajlamosak idővel egyre súlyosbodni. Mozgásra erősen fokozódnak a panaszok, ezért a beteg kíméli magát, óvja a görcsét és tartózkodik a testmozgástól. Pedig éppen a kíméletes testgyakorlás, nyújtás az egyik gyógymódja e fájdalmaknak.  A passzív kimozgatás, gyógytorna és masszázs éppúgy segíthet, mint a relaxáció, az autogén tréning, jóga és biofeedback tréning.

A pszichogén fájdalom a legzűrösebb kategória, mely valójában elválaszthatatlan az előzőektől. Nincs krónikus fájdalom pszichés összetevő nélkül. Bármi is történt egykor a végeken (neuropátiás vagy nociceptív eredet), a fájdalom élménye mindig az agyban épül fel. A krónikus fájdalom idővel függetleníti magát a perifériás történésektől, és sokkal inkább a kísérő érzelmi problémák vezérlik. A fájdalom továbbra is valamelyik testrészbe vetül, de a vizsgálatok esetleg nem találnak ott kórosat - így a tanácstalan orvos a pszichogén diagnózist mondja ki. A pszichogén kórismét tehát leginkább akkor használják, ha egyéb konkrétumot nem sikerül megnevezni. Ez a félrevezető diagnózis nem azt jelenti, hogy a testben nincs kiváltó ok, csak azt, hogy nem találjuk, vagy (már) nem lehet összefüggésbe hozni a korábbi testi betegséget a krónikussá vált fájdalom élményvilágával. A fájdalom soha nem "csak a beteg fejében van!" A valóságban gyökerezik, csak esetleg a föld alá (tudattalanba) húzódó testi gyökerei már nem láthatók. Még ritkább a valódi pszichogén fájdalom, ahol testi betegségnek semmi nyomát nem lehet felfedezni az előzményekben. Itt azonban rendszerint kideríthető egy komoly lelki trauma a fájdalom keletkezésének időpontjában.

A pszichogén fájdalom elsődleges kezelése értelemszerűen nem gyógyszeres, hanem: pszichoterápia.

A krónikus fájdalom-betegségek fenti felosztása már csak azért is szerencsétlen, mert számos kórképet nem tudunk hova sorolni. A komplex regionális fájdalom szindróma (korábban: reflex szimpatikus disztrófia) éppúgy nem sorolható be, mint a fibromyalgia, krónikus medence-fájdalom, vagy fáradtság szindróma. A betegek egy részét több betegség terheli, melyek többféle úton vezetnek a krónikus fájdalomig. Szerencsére azonban a besorolás nehézségei nem jelzik e kórképek kezelhetetlenségét. A törvényszerűen társuló stressz-jelenségek kontrollja, a relaxációs, biofeedback technikák, hipnosis, manuál-terápia és akupunktúra, és nem utolsó sorban az életmód reform egyaránt lehetőséget ad e kínzó panaszok befolyásolására.