Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Krónikus fájdalom: valóság vagy illúzió?

agony

A makacsul visszatérő fájdalmaktól szenvedő beteg kínjain alig csökkent a szokásos orvosi kezelés. Amikor a testi panaszok gyógyítása kudarcot vall, a csalódott orvos nem ritkán állítja: a fájdalom csak a beteg fejében létezik. Tényleg csak egy érzéki csalódás teszi tönkre annyi ember életét? A piaci bölcsesség szerint "idegi alapon van" a betegség, ha testi oka nincs. Az utóbbi évtizedek idegkutatása azon nemcsak megmagyarázni tudja, hogyan működik a krónikus fájdalom, hanem a gyógyulás irányát is kijelöli.

A fájdalom mindig igazi. A kínzó fájdalom élménye ugyanolyan valóságos a szenvedő számára ha a rákbetegség utolsó stádiumát szenvedi, mint a ha az orvos nem talál testi betegséget. A beteg megélése a sajátja és kétségbe vonhatatlan. Ennek elfogadása alapvető minden segítő szándékú számára akkor is, ha nem érti a beteg panaszát. A segítő első feladata nem a megértés. A segítő első feladata a betegnek és panaszának feltétel nélküli elfogadása.

A tartós, rendszeres fájdalom kiemelt figyelmet érdemel járványszerű gyakorisága miatt. Egyes adatok szerint a nyugati országok népességének 10-30 százaléka minden pillanatban valamilyen fokú krónikus fájdalommal küszködik. A gyakorló orvos lényegében nem kap felkészítést e probléma kezelésére. Mi hát ez a rejtélyes, kínzó jelenség, és miért nem tud vele megbírkózni az orvoslás? Elgondolkodtató paradoxon, hogy miért éppen a fájdalom az egyik leggyakoribb betegség egy kultúrában, ahol a Saridon reklám szavaival élve: nincs időnk a fájdalomra.

A kapcsolódó oldalakon a krónikus fájdalom mögött lapuló testi betegségekkel nem foglalkozom - feltételezem, hogy a problémának e részét az orvos karban tartja és megfelelően kezeli. A magyarázatot ott kezdem ahol az orvostudomány megáll. Miért fáj a levágott láb hűlt helye? Miért fáj a derék, ha a porckorongok rendben vannak? Miért fáj a sérült nyak, ha a közlekedési balesetből már régen felgyógyult az áldozat? Miért fáj a gyomor, puffad a has, ha nincs benne semmi komoly betegség? A válaszért el kell kicsit merülni a fájdalom anatómiai-élettani alapjaiban, meg kell ismerni az agykutatás legfrisebb eredményeit, és el kell merészkedni arra a határvidékre, ahol az ideg-élettan és pszichológia tudománya egymásba fonódik. Fáradságos utazás, de nem spórolhatja meg senki, ha szerené megérteni, mi áll a szenvedésének hátterében.

A fájdalom: ajándék, melyet senki sem akar.

Brand és Yances idézett könyvének címe (Pain: The Gift Nobody Wants) kitűnően megfogalmazza a fájdalomérzés lényegét. Az anyatermészet egyik olyan ajándéka ez, melyet igen nehezünkre esik értékének megfelelően kezelni. Mire jó a fájdalom? Értékelni akkor tudjuk igazán, ha megéljük a hiányát. Pontosan ez történik a leprás beteggel: a baktériumfertőzés elpusztítja a fájdalomérzést közvetítő idegvégződéseket. A leprásokat torzító hegek, csonkolások ennek következményei: a beteg nem érzékeli, ha megégeti az ujját, vagy éppen elfagy a füle. A fájdalomérzés hiányának nagy ára van. (Magam utolsó tapasztalása a fogorvostól származik. Még félig az érzéstelenítő hatása alatt vacsorázva szájam és nyelvem kisebb-nagyobb részei a frissen elkészült fog áldozatául estek. A zsibbadás kiállta után még kb. egy hétig tartott a kínos gyógyulás.) A fájdalom éppen olyan valós élményünk, mint a látás vagy hallás. A látás, mint percepció során a retinára eső fotonok információjából készítünk belső térképet a környező világ tárgyairól: alak, térbeli pozíció, textúra, szín és mozgás építőelemeiből. A hallás a levegő nyomáshullámait feldolgozva tájékoztat a környező tárgyakról és azok mozgásáról. Hogy mi a fájdalom célja? Nyomás, hőmérséklet és kémiai jelek feldolgozásával informál bennünket a test szöveteit érő károsodásokról.

A károsodásra fellépő, hirtelen fájdalmakat meglehetősen jól értjük. De hogyan lesz visszatérő, kínzó élmény egy alkalmi káresetből? Mivel magyarázható, hogy a krónikus fájdalmak többségében nem találunk károsodott testrészeket? Miért reagálunk annyira különbözően ugyanarra a fájdalomingerre? Miért hat jobban a krónikus fájdalomra a hipnózis és relaxáció, mint a gyógyszerek? Miért befolyásolja a stressz a fájdalomérzést? Mire átolvassa a kapcsolódó témákat, sokkal többet fog megtudni kínzó fájdalmairól, és közelebb kerül azok megoldásához.