Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Depresszió.

Szomorúság és depresszió.

Mindannyiunk életében előfordul szomorúság, bánat és fájdalom. A valódi depresszió azonban valami más.  A valódi depressziós alól teljesen kicsúszik a talaj, és kétségbeesett csüggedéssel a teljes kiszolgáltatottságot éli meg.  Énképe elmosódik, önértékelése odavész. Lehet valaki tartósan és nagyon nyomott hangulatban, nem depressziós addig, míg énképe stabil, identitása nem sérül.

A különbségtétel azért fontos, mert a depresszió ma a pszichiátria náthája, az antidepresszáns gyógyszerek pedig a gyógyszeripar slágertermékei. A pszichiátria (és közbeszéd) laza diagnosztikai rendszere alapján a népesség komoly hányada bármely' pillanatban depressziósnak tekinthető. A szomorúság azonban nem lehet indoka az antidepresszáns gyógyszerelésnek. A depresszió valódi forrását pedig semmiféle gyógyszer nem képes feltárni és megoldani.

Mi a valódi depresszió?

A valódi depresszió mögött mindig lapul egy súlyos krízis, egy komoly trauma, ami átrendezi az életünket és próbára teszi a személyiségünket. Ez a súlyos csapás megkérdőjelezi értékeinket, és kikezdi önértékelésünket. A komoly krízisre (a népesség 20 %-ában) valódi depresszió lehet a válasz. A krízis múlik, a gyógyszerek átmenetileg segíthetnek, és a depresszió rendszerint lassan oldódik. Ilyesztő tény azonban, hogy a valódi depresszió az érintettek zömében később újra felszínre tör, és ekkor már nem feltétlen előzi meg az első epizódot jellemző krízis. A régi pszichiátriai beosztás szerint reaktív a depresszió, ha felismerhető krízisre válaszul jelentkezik, és endogén, ha nincs válságos próbatétel. Az újabb vizsgálatok alapján azonban ez a szemlélet idejétmúlt. Minden depresszió történetében fellelhető egy régi krízis. Az első válsághelyzet érzelmi megoldatlansága azonban beéget egy agyműködési mintát, egy lelkiállapotot, amit a depressszió gondolataival és tüneteivel éltünk meg. A depresszió tehát egy túlélési stratégia, egy komoly stresszre adott szerencsétlen válasz. Ha elmarad az érzelmi háttér feldolgozása (és ezt nem helyettesíti a gyógyszerszedés!), akkor a stratégia bevésődik, megerősödik, és később akár jelentéktelen élethelyzetekben is újra előtör. A depressziós epizód után 2-5 éven belül újabb ismétlődés várható az érintettek mintegy felében. Hiába nem találunk aktuális életkrízist, ez nem endogén depresszió. Ez a régi séma ismétlődése, a begyakorolt helytelen túlélési stratégia leporolása. A depresszió ismétlődésétől leginkább a kiváltó élethelyezet feldolgozása, a pszichoterápia véd meg (Wiles 2012), ellenben az ismétlődést erősen elővetíti, ha az első epizódot pusztán gyógyszeres kezeléssel próbálták orvosolni. (A szőnyeg alá söpört szemét előbb-utóbb előkerül.)

A neuroterápia lehetőségei a depresszió kezelésében.

A kutatások egyre pontosabban feltérképezik a depressziós agy működési mintáit. A jellegzetes elektrofiziológiai eltérések (alfa hullámok relatív túlsúlya a bal oldali homloklebeny területén) lehetőséget nyújtanak ennek célzott korrekciójára. A neurofeedback tréning a lelassult elülső agyterületek (gyrus cingulatus anterior) és különösen a pozitív érzelmek kezeléséért felelős, bal oldali homloklebeny aktivizálását célozza. Egy másik neurofeedback megközelítés a depresszió mögött húzódó lelki szükségletek feltöltését segíti. A relaxációs, alfa-théta mélyterápia a pszichoterápiát segíti, visszakalauzolja az érintettet saját gyökereihez, ahol a tudattalanban mélyen elásva felkereshetővé válik a hangulatzavar mögött lapuló trauma. Ennek feldolgozásával képes a páciens igazi kapaszkodót és maradandó értékeket találni, melyre építkezni lehet.

Egyéb ígéretes kezelési lehetőségek.

A  neurofeedback mellett a neuroterápia további eszközei is ígéretesnek mutatkoznak a depresszió kezelésében. A hatékony eszközök a hangulatzavarhoz kapcsolódó jellegzetes agyműködési mintázatot képesek befolyásolni. A repetitív transzkraniális mágneses stimuláció (rTMS), a transzkraniális direkt áram stimuláció (tDCS), és különösen a neurofeedback terápiával szoros rokonságot ápoló hemo-enkefalográfia(HEG)-biofeedback kitűnő eredményeket mutat depresszió esetén. Nem meglepő, hogy minden eredményes alternatív gyógymód a neuroterápiához hasonlóan működik: a frontális agyterületek aktivitását fokozza, a két frontális agyterület kiegyensúlyozását segíti.

A depresszió idegélettani eltérései mellett mindig megtalálhatók a tartós, elhúzódó stresszreakció biokémiai jelei. Ennek következménye a súlyos depresszióban szinte törvényszerűen felboruló bioritmus és alvászavar. A természetes bioritmus helyreállítását segítik a mesterséges napfelkeltét szimuláló és a természetes napfényt utánzó terápiák. További alternatív segítséget jelentenek az étrendkiegészítő szupplementumok, akupunktúra, testgyakorlás, jóga, "mindfulness" meditáció, chi kung vagy éppen a vallásgyakorlás.

Speciális megfontolások.

A depresszió egy tartósan kielégítetlen lelki szükséglet súlyos következménye - egy meg nem haladott sorsfeladat, melynek pusztán következménye az agyban kimutatható működési változások sora.  A depresszió tüneti jellegéből érthető, hogy gyógyítása nem várható pusztán az agykéreg hullámképének harmonizációjától, vagy az idegsejtek információcseréjét megzavaró gyógyszerektől. Az egyetlen valódi gyógyítás útja a személyre szabott pszichoterápia, mely feltárja, és személyiségre szabott eszözökkel módszeresen feltölti a háttérben lapuló, súlyosan elhanyagolt lelki szükségletet. Amint azt Erik Berne mondotta: "mindanyian királyfinak születünk, és csak később válik béka belőlünk." A jó pszichoterápia megmutatja, hogyan csinált valaki békát magából, és miféle varázslattal válhat belőle ismét királyfi vagy éppen királylány.

Összefoglalás.

Csak "biológiai" depresszió van, ahol egy aktuális vagy régi, de megoldatlan életkrízis elhúzódó stresszreakciót váltott ki és káros működési mintázatot vésett az agyba. Az antidepresszáns gyógyszerelés nem helyettesíti a pszichoterápiát. Az érzelmi háttér átdolgozását, az agy működési mintázatának áthangolását segíti a neuroterápia minden hatékony válfaja.