Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Magas vérnyomás betegség. (Hipertónia)

Mindannyian tudjuk: a stressztől "felmegy a pumpa", növekszik a vérnyomás. Amikor naponta sokszor reagálunk vérnyomás emelkedéssel, akkor olyan folyamatok indulnak, melyek a vérnyomás-emelkedést tovább fokozzák, stabilizálják, és önfenntartóvá teszik.

A túlélésért küzdve a szív gyorsabban, erőteljesebben pumpál, az erek izomfala összehúzódik, a felgyorsult vérkeringés pedig hamarabb juttatja izmainkhoz a szükséges energiaforrásokat. Manapság nem sokszor kell kardfogú tigrissel tusakodnunk, ellenben naponta százszor is megijedünk annak szimbolikus árnyékától, mikor pszichés kihívásokra reagálunk. A rendszeresen megemelkedett vérnyomás miatt az erek fala fokozottan feszül, a tartós terhelésre válaszképpen pedig az érfal megerősödik. Először csak az izomzat túltengése, majd az érfal rugalmas rostjainak heges elfajulása is megfigyelhető. A rugalmasságukat elveszített erek merev csőrendszerré válnak, ezért a következő vészreakció még nagyobb vérnyomás emelkedést produkál, ami még nagyobb érfalfeszülést okoz, amit még erősebb érfal túltengés követ, és így tovább ... például az agyvérzésig.

A károsodott, merev és csökkenő keresztmetszetű erekben a szív csak úgy tudja fenntartani az elégséges vérkeringést, ha békeidőben is nagyobb erővel pumpálja bennük a vért: ezzel a magas vérnyomás stressztől függetlenül fixálódik, önfenntartóvá válik.

A magas vérnyomást esetenként valamelyik szervünk betegsége (pl. vesebaj), vagy anyagcsere-zavar okozza: ekkor másodlagos hipertóniáról beszélünk. A betegek 95 százalékában azonban a kivizsgálás konkrét szervi okot nem tud felmutatni, és ekkor rendkívül szerencsétlen módon primer, elsődleges illetve esszenciális magas vérnyomásról beszél az orvos. Az elsődleges szó azt a tévhitet keltheti, mintha e betegségnek nem létezne oka, az esszenciális kifejezés még rosszabb: azt a képzetet kelti, hogy ez a fajta vérnyomásbetegség szükségszerű, elkerülhetetlen. Szerencsére egyik sem igaz: a magas vérnyomásnak megvan a jól meghatározott oka, ha pedig ezt nem hagyjuk figyelmen kívül, akkor nem szükségszerű: elkerülhető. Első lépésként fontos lenne végre pontos névvel illetni a vérnyomásbetegek zömét sújtó kórt: stressz-hipertónia.

A magas vérnyomás kezelésére ma hazánkban több ezer törzskönyvezett gyógyszer létezik. (A vérnyomás növelésére csak pár tucat.) Mindegyik a keringő vér vagy az érpálya befolyásolásával próbálja ellensúlyozni az emelkedett vérnyomást. Mivel azonban pusztán a krónikus stressz-válasz másodlagos következményét próbálják kiegyensúlyozni, legjobb esetben is csak egy jól beállított magas vérnyomás lehet a kezelés eredménye. A magas vérnyomás valódi gyógyításához a háttérben húzódó kóros stressz-válaszok korai felderítése és korrekciója szükséges.

A betegek többsége a "van-e magas vérnyomása?" kérdésre azzal válaszol: nincs. Mert a vérnyomáscsökkentőt szedi, és ez rendben tartja. A vérnyomás, mely csak gyógyszerrel tartható egyensúlyban azonban világosan jelzi: a háttérben a krónikus stressz dolgozik, és hosszú távon komoly vámot fog szedni annak ellenére, hogy a tünetei még elnyomhatók. A tüneti kezelés helyett a stressz menedzselése jelenti az ok kezelését.

(Vonatkozó témaköreink:

A hipertónia rendszerint az egyik első lépcső a fokozatosan egymásra épülő stressz-betegségek sorában, melyek minden fogyasztói társadalomban magasan vezetik a haláloki statisztikákat. A magas vérnyomás következő közvetlen lépcsői: a szívbetegség és szívinfarktus.