Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Raynaud-kór

"A Raynaud-kór egy viszonylag gyakori kórkép, a lakosság mintegy 5-8 százalékát érinti, a betegek háromnegyede nő. A Raynaud-kórra az a jellemző, hogy a kéz (ritkán a láb) ujjai mindkét oldalon, szimmetrikusan, hideg hatására vagy pszichés, érzelmi megterhelést követően rohamszerűen, fájdalmasan elfehérednek, elsápadnak.

Ennek oka az, hogy az ujjakban levő artériák összeszűkülnek, emiatt a vér hirtelen kiáramlik belőlük. Ezt követi a második szakasz, amikor az ujjakban az érgörcs enyhülése után ismét megindul a véráramlás - ekkor az ujjak lilás színűek lesznek. A harmadik fázisban megszűnik a fájdalom, és az ujjak kipirulnak, vörössé válnak. Ezek a tünetek, a fent említett három stádium rohamszerűen, rendszeresen fellép, körülbelül 15-20, maximum 30 percig tart, és meleg hatására enyhül. A rohamokhoz rendszerint társul még a kéz zsibbadása, bedagadása, idegen, furcsa érzése is." (webbeteg.hu-Dr. Soltész  Annamária)

Eddig az idézet, mely kiválóan jellemzi e betegséget. Azonban egy gondolat sem szerepel annak eredetéről, kezelését illetően pedig összegezve annyi, hogy ne dohányozzunk, de ha mégis rágyújtunk a hideg teraszon, akkor legalább húzzunk kesztyűt. Nos, ennél azért többet is tehetünk, de először is tisztázzuk: hogyan alakul ki ez a betegség. (A jelenség társulhat néhány csúnya szervi betegséghez, ekkor Raynaud-szindrómáról beszélünk. A továbbiakban a Raynaud betegségről van szó, ahol semmi kézzelfogható magyarázatot nem talál az orvosi kivizsgálás - a panaszok ennek ellenére olyan súlyosak lehetnek, hogy a hideg hónapokban csaknem életképtelenné válik a beteg. A legsúlyosabb esetekben az ujjvégek elhalása is előfordulhat.)

Az ujjvégek rohamszerű elkékülése, kifehéredése: vérkeringési zavar. Mi az, ami hidegre, érzelmi, pszichés megterhelésre egyaránt ugyanazt a keringési problémát okozza? Természetesen: az akut stressz-válasz. Olyannyira, hogy a stressz-kutatás egyik klasszikus ingere a patkányfarok vagy emberkéz jeges vízbe mártása. Bármilyen természetű inger is váltotta ki: a heveny védelmi reakció a vegetatív idegrendszer szimpatikus oldalának hirtelen aktiválását okozza, ami a végtagok területén görcsös érszűkületet okoz. (Hiszen ha támad az ellenség, akkor az izmokban van szükség a vérre. A hideg stresszor szerepe még világosabb: a kitett végtagok hőveszteségét kerülendő, érthető válasz a perifériás területek és a bőr ereinek összehúzódása.) Tehát az érintett hölgy öntudatán kívül hajlamossá vált a legkisebb érzelmi megingást is személyes, életellenes támadásként értelmezni, ezért a szimpatikus gépezet beindul. Az ujjak erei összehúzódnak ezért elfehérednek, esetleg a már ott lévő vér pangani kezd, oxigéntartalma elhasználódik, innen a kékülés. Az ujjak szövetei fulladoznak a vérkeringés hiánya miatt, ezért számos értágulatot okozó (ún. vazoaktív) anyagot izzadnak a sejtek, és amikor végre enyhül a szimpatikus aktivitás szorítása, akkor miden picike ér maximálisra kitágul: a kéz a lila és vörös minden árnyalatát mutatja.

A kéz szimpatikus görcskészségének megoldására létezik egy meglehetősen drasztikus sebészi megoldás: mellkasi tükrözés (thorakoszkópia) során a mellkas belső-felső felszínén a karhoz futó szimpatikus idegköteget átmetszik. (Természetesen ettől a tünetek jelentősen javulnak, azonban magam soha nem tudtam megbarátkozni ezzel a megoldással. Sebész inaséveimet Egerben töltöttem, ahol sikerrel végzik ma is e műtéteket - a lényeg azonban elgondolkoztató: egy idegrendszeri túlműködést az ideg átmetszésével próbálunk korrigálni. Hasonló megfontolásból például a gyakori vádligörcsre az Achilles-ín átmetszése lehetne a megoldás. Ön vállalná?)

(Szó szerint is) kézenfekvő kezelésnek tűnik a szimpatikus válaszkészség csökkentése, és pontosan erre képes a hőmérséklet és bőrvezetés biofeedback. Segítségével az ujjak értágulata, felmelegítése akaratlagos kontroll alá vonható. Gyakorlásával tudatossá válnak azok a mentális folyamatok, melyek a vészreakciót elindítják, ezért a biofeedback tréning az elkövetkező görcsös reakciót már a kialakulása előtti ponton megakadályozhatóvá teszi.