Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Emésztőszervi panaszok (általában) és stressz.

A nyugati világban az orvosi vizitek 30-40 százaléka emésztőszervi panaszok miatt történik. Rossz szájíz, kaparó torok, zavaró lehelet, gombóc a torokban, nyelési nehézség, gyomorszáji égés, rossz étvágy, ételundor, émelygés, hányinger, gyomorégés, epegörcs, hasi fájdalmak, puffadás, korai teltségérzés, székrekedés, hasmenés, gyakori székelési kényszer, elégtelen kiürülés érzése…az emésztőszervi tünetek sora csaknem végtelen. Ha a korrekt gasztroenterológiai kivizsgálás szervi betegséget mutat, akkor orvos és beteg is megnyugszik: a tettes megvan. Egy epekő műtét, egy daganat eltávolítása, esetleg egy életfogytig szedett savkötő gyógyszer – és a probléma kipipálható. De mi a helyzet, ha nem találtatik szervi baj, vagy a gyógyszer, netalán műtét nem szüntette meg a panaszt? Ez az gyakori szituáció valójában az orvoslás kudarca. Helytelen betegséget neveztünk meg és alkalmatlan kezelést ajánlottunk. Másfelől éppúgy a beteg kudarca is, hiszen rossz módon kívánt megszabadulni panaszaitól.

Az orvos segítségét napjainkban zömmel olyan betegek kérik, akiknek nincs szervi betegségük. Az intézményes orvoslás a természetéből fakadóan csak a tudományos hatáskörön belül feltett kérdésekre hajlandó válaszolni, és azonnali válaszokat kíván adni. Szerepe: a panaszoknak megfelelő konkrét betegség találása és arra konkrét gyógyszeres vagy műtéti megoldás kínálása. Amikor azonban nincs konkrét testi betegség, és/vagy konkrét magyarázat, és/vagy konkrét gyógymód, akkor leíró jellegű, semmitmondó latin betegségnevek mögé rejtőzik. Colitis ulcertosa? Fekélyes vastagbélgyulladás. Progresszív szisztémás sclerosis? Előrehaladó teljes test meszesedés. Primer krónikus poliarthritis? Elsődleges idült sokízületi gyulladás. Leíró jellegű, tudományosnak tűnő betegségnevek, melyek pusztán a betegségek tüneteit sorolják, és azt a fájdalmas tényt palástolják, hogy vagy az okát, vagy gyógymódját nem ismerjük e kórságok tömegének. Számos olyan „álbetegség” van forgalomban, melyeket nyugtalanító tünetcsoportok elnevezésére és kezelésére használunk. Laktóz intolerancia, reflux betegség, gyomorhurut, funkcionális székrekedés, habituális hasmenés, posztcholecystectomiás szindróma, irritábilis bélbetegség – és még megannyi név, melyek egyet jelentenek: nem tudjuk mitől panaszos a beteg és legjobb esetben is csupán a tünetek elnyomására szorítkozik az orvostudomány.

A funkcionális emésztőszervi panaszok gyógyítása azért kudarcos, mert nem egy jól körülhatárolható betegséget, hanem egy összességében hibás életvitelt mutatnak meg. Régen megtanult rossz családi minta, ügyetlen konfliktuskezelés, túlfeszített munka, szabálytalan életritmus, hiányos és gyatra minőségű étrend, függőségek, elégtelen testmozgás bukkan elő e panaszok valódi hátterében. Erre pedig nincs és soha nem is lesz az orvostudomány kezében hatékony tabletta.

Legfontosabb annak a felismerése, hogy rossz közérzetünket és panaszainkat nem feltétlen a túltengő gyomorsav, vagy ökölnyi rák okozza. A visszatérő fájdalomhoz rendszerint elegendő, ha rosszul éljük az életet. A panaszok esetén természetesen kijár egy gondos orvosi kivizsgálás, azonban ha ez nem tisztázza a panaszok eredetét, akkor a betegnek újra kell értékelnie a kialakult helyzetet. Ha a panaszos valóban elkötelezett élete javításában, ekkor már nem az orvosától várja a gyógyulást - saját kezébe veszi az irányítást, tanul és változtat. Megfejti tüneteinek szimbolikus hátterét, asszertív kommunikációs stratégiákat gyakorol, szabályozza életvitelét, leépíti függőségeit, rendezi konfliktusait, tudatosan táplálkozik, rendszeres testmozgást épít életébe, relaxációs technikákat tanul és gyakorol.

S e ponton kanyarodhatunk weboldalunk témájához. A relaxációs technikák és a tudatos testkontroll elsajátítását jelentős mértékben felgyorsítja a biofeedback és neurofeedback terápiás eszköztára. Egy gondosan felépített gyakorlat-sorozat hatékonyan segít helyreállítani test és szellem működésének harmóniáját, ami egyebek mellett természetesen kioltja az emésztőszervi panaszokat.

A helytelen életvitelünkből eredő feszültség számtalan tünetcsoport formájában jelentkezhet. Eme színes palettából az emésztőszervekre vetülő problémákkal foglalkoznak a kapcsolódó témakörök.