Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Epebetegség.

gallbladderA hasi ultrahangvizsgálat elterjedése óta ismerjük az epekövesség járványszerű elterjedtségét. Kaotikus étrendünk és életmódunk következménye az epehólyag működési zavara, mely miatt a pangó epében előbb-utóbb kövek képződnek. Gasztroenterológiai vonatkozásait, és kezelését illető politikai nézeteimet a www.vastagbel.hu oldalon tettem közkinccsé. Amennyiben a 20-25 perces laparoszkópos epeműtét rendezi a korábbi hasi panaszokat: ez egy könnyed sebészeti-gasztroenterológiai sikertörténet. De mi a helyzet, ha nem oldódnak meg a panaszok? Hiába vették ki az epekövet, maradtak a jobb bordaív alatti fájdalmak, puffadás, székelési zavarok szorulástól hasmenésig? Ekkor epeműtét utáni tünetcsoportról beszélünk (tudományos-fantasztikus neve: posztkolecisztektómiás szindróma). A sebész gasztroenterológushoz fogja irányítani a beteget, az meg vissza, mert egyikük sem tud mit kezdeni a panaszokkal.

Epehólyag diszkinezis.

Itt kell megemlíteni ezt a másik epehólyag problémát, amit rendszerint akkor sikerül megállapítani, ha az epés jellegű panaszok miatti hasi ultrahang nem talált epekövet, és tovább keresik a fájdalom okát. Ilyen esetekre találták ki a máj-epeúti scintigráfiát. Egy májban kiválasztódó anyaghoz ragasztott gyorsan lebomló sugárzó izotópot fecskendeznek egy vénába, ami a májból az epébe kerül, és az epehólyagban felgyülemlik. Ekkor egy tábla Tibi csokit elmajszol a beteg, ami erőteljes összehúzódásra készteti az epehólyagot, és közben lefényképezik, hogy az izotóp hány százalékát tudta kiüríteni az epetárolást szolgáló zsák. Ha az erőteljes csoki ingerlésre nem ürül ki a sugárzó anyag 70 százaléka, akkor igazolódott az epehólyag működési zavara: diszkinezis. A közkeletű magyarázat szerint a fájdalmakat az okozza, hogy nem tud az epehólyag kiürülni, ezért feszül és görcsöl. (Elgondolkodtató tény azonban, hogy a Tibi csokis mutatvány közben nem szokott fájdalmat jelezni még az sem, akit az elégtelen kiürülés miatt epehólyag diszkinésis diagnózissal küldenek tovább - nem ritkán egyenesen műtétre. Akkor most mi feszül, mi fáj?)

A következő logikus kérdés az, hogy mitől nem tud kiürülni az epehólyag? Ha a nyaki szakaszán van egy nagyobb kanyar, akkor arra is lehet fogni, de leginkább az ún. Oddi szfinkter működési hibájával magyarázzák.

Oddi szfinkter diszkinesis.

Az epehólyag a közös epevezetőbe nyílik, ez pedig a nyombélbe futva juttatja az epét az emésztőrendszerbe. A beszájadzásánál található gyűrűszerű záróizmot nevezzük Oddi szfinkternek. Ha a Tibi csoki összehúzza az epehólyagot, akkor ennek ugye nyílnia kellene, hogy az epe elfolyhasson - de sajnos sokszor nem teszi. Hogy miért nem? Mert a stressz-reakciók melléktermékeként az emésztőrendszer összes záróizomzata, így az Oddi izomgyűrű is erős görcsbe rándul, és képtelen lazítani. (Ugye senkit nem lep meg, hogy az Oddi szfinkter diszkinezis, epehólyag diszkinezis szoros kapcsolatot mutat az irritábilis bél szindróma néven csúfolt stressz-betegséggel?)

Fenti gondolatmenetből kiemelendő:

  • Minden jel szerint az epeúti működési zavarnak és az esetek zömében az epekövességnek sincs szerepe az epésnek tekintett fájdalom fellépésében.
  • A finom idegi és hormonális szabályozás alatt dolgozó emésztőrendszer működési zavarát a stressz-hormonok és a túlzott szimpatikus vegetatív tónus okozzák.

Az Oddi szfinkter működésének diszharmonikussá válása okozhatja az epehólyag kiürülési zavarát, a pangó epében pedig hamarosan epekő képződhet. Az Oddi működési zavarára egyetlen gyógymódot ismer a gasztroenterológia: átvágja az izomgyűrűt. Valóban ez az optimális megoldása egy funkcionális problémának? És valóban ki kell venni a diszkinetikus epehólyagot annak ellenére, hogy a panaszokat valószínűleg nem is ez okozza?

gallbladder2Az erőszakos tüneti beavatkozások helyett célravezetőbb (de munkásabb) megoldás a stressz-kezelő technikák tudatos gyakorlásával újraépíteni az emésztőszervek rendezett működését. Egy civilizációs ártalomra a harmonikus életmód, tudatos táplálkozás és relaxációs technikák megfelelő kombinációja minden jel szerint eredményesebb lehet, mint görcsbe rándult izmok átvagdosása és a görcsök ellen reménytelenül küzdő epehólyag műtéti eltávolítása.

A biofeedback technikákkal támogatott légzési-relaxációs gyakorlatok gyorsan megtanulható, tudatos test-kontrollt segítenek, ami a funkcionális epepanaszok természetes megoldásához vezet.