Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Diszpepszia, gyomorbaj.

dyspepsiaDiszpepszia néven illetik a lakosság 20-40 százalékát érintő rendszeresen visszatérő felhasi görcs, tompa fájdalom, diszkomfort érzés formájában jelentkező emésztési panaszt. A funkcionális emésztőszervi betegségek közé sorolják, ami azt jelenti, hogy a gasztroenterológiai kivizsgálás nem talál semmi rendkívüli betegséget a gyomor illetve felhas szerveinek átvizsgálása során. (A szükséges tisztázó vizsgálatokat illetően utalok a www.vastagbel.hu oldal betegtájékoztató fejezeteire.)

A honos gyakorlat szerint amikor a beteg kivizsgálásával eljutnak a gyomortükrözésig, és az endoszkópia semmi érdemlegeset nem igazol, akkor rendszerint a refluxbetegség diagnózisát állapítják meg. A reflux az esetek túlnyomó többségében egy erősen kétséges áldiagnózis, ami a gasztroenterológust megkíméli a további magyarázkodástól (Miért fáj, ha nincs a gyomromban semmi baj?) A beteg szintén elégedett, mert egy konkrét de nem halálos betegséget vihet haza, amire a patikus hatékony, korszerű gyógyszert tud adni. A felkínált savkötő gyógyszer azonban a legjobb esetben is csak átmenetileg javítja a gyomorpanaszokat (a placebo hatása miatt). Sajnálatos módon még az eredménytelen gyógyszerelés esetén sem a diagnósist kérdőjelezik meg, hanem újabb és újabb savkötő gyógyszerekkel próbálják orvosolni a nem létező nyelőcső felmaródást.

Ha a reflux-lufi kipukkant, vagy a beteg esetleg megúszta ezt az álbetegséget, akkor végül jogosan felmerül a kérdés: valójában mitől fáj a gyomor. Elnevezhetjük a tünetcsoportot funkcionális diszpepsziának, csak még meg kellene magyaráznunk, hogy mitől fáj, és mi a megoldás. Ismétlem: a funkcionális diszpepszia esetén semmiféle kórosat nem talál a kivizsgálás.

Az emberek tekintélyes része gyomortáji panasz formájában éli meg pszichés feszültségeit. Miért pont itt?

Minden további magyarázat előtt el kell fogadnunk a tényt, hogy nem szükséges gyomorbetegség ahhoz, hogy fájdalom, görcs, feszülés vagy éppen szúrás érzése keletkezzék a gyomorban. A visszatérő gyomorfájdalom ez esetben nem a gyomor károsodását jelzi, pusztán arról van szó, hogy az idegrendszer izgalmát a gyomor területére vetítjük.

Több magyarázata is lehet, hogy miért éppen a gyomor környékén mutatkoznak a panaszok. A stressz okozta szimpatikus vegetatív idegrendszeri izgalom az emészőrendszer legnagyobb részéhez hasonlóan: a gyomor működését is megállítja. "Mintha kő ülne a gyomromban!"-mondhatja a vizsgadrukkos, amikor valójában a gyomor izomműködésének leállását éli meg. A működésében akadályozott gyomor kiürülése is lelassul, a benne pangó ételmaradék és gyomornedv miatti falfeszülés további panaszokat okozhat.

solarisA gyomor mögötti hasterületen található a vegetatív idegrendszer legnagyobb ideghálózata, a szolaris plexus avagy napfonat. Ez a bonyolult idegsejt-hálózat afféle fejünktől elkülönült hasi agy, mely a belső szervek jórészének automatikus működését igazgatja. Zsigeri működéseink lelkének is tekinthető ez a bonyolult idegsejt-szövedék, így a vegetatív idegrendszert megbolygató stressz esetén teljes joggal mutatkozhat panasz ezen a testtájékon. Az ötezer éves jóga hagyomány e területen manipura csakra néven tökéletesen leírja azt az energetikai központunkat,  mely a dinamizmus, akaraterő és teljesítmény forrása, működése intuitív megértést segít és az életerő (prana) áramlásának fő középponti tengelyét képezi. A tantrikus hagyomány és kundalini jóga szintén kitüntetett pontként kezeli a testnek e mértani középpontját, mely a kundalini emelkedésének tengelyében áll, és ennek megértésével lehetetlen szem elől téveszteni szoros kapcsolatát az érzelmekkel. A kínai chi kung alsó Dan Tian néven a legfőbb fizikai energiatárolóként azonosítja testünknek e pontját, melynek feltöltött állapota alapvető jelentőségű a chi akadálytalan áramlásához. De a Sufi tradíció, a kabbalista vagy éppen a tibeti buddhista hagyomány hasonlóképpen központi szerepet tulajdonít a napfonat területének. Fizikai és szellemi energiák áramlásának kereszteződésében, a belső hő (tumo) és az érzelmi állapotok fókuszpontjában találták ezt a rendkívül bonyolult idegsejt-hálózatot.

A korszerű ideg-élettani kutatás tehát tökéletesen alátámasztja a tradicionális szellemtudományok ismeretét a napfonat működéséről. Semmi meglepő nincs ezért abban, hogy az érzelmi-pszichés diszkomfort érzésünket testi szinten oly' gyakran a gyomortájék területére vetítjük. Elegendő néhány véletlenszerű egybeesés a gyomortáji szorító érzés között, és már meg is tanultuk a gyomor panaszával kifejezni érzelmi problémáinkat. A folyamat öntudatlan, és semmi esélye a valódi gyógyításnak mindaddig, míg az érintett el nem fogadja, hogy a gyomortájék panasza pusztán testi kifejeződése egy lelki problémának.

A funkcionális diszpepszia, gyomorbaj gyógyszere.

A funkcionális emésztőszervi panasz természetesen pusztán tünet, így nem is lehet gyógyszere (legfeljebb olyan patikaszer, mely a tüneteket elkendőzi - ezekkel viszont teli a padlás.) A megoldáshoz a tünetek alá kell leásnunk. A vegetatív idegrendszer egyensúlyának felborulása kitűnően korrigálható relaxációs, meditációs technikák gyakorlásával. Az általam ismert leggyorsabb, leghatékonyabb technika a szívkoherencia tréning, mely látványosan helyreállítja a paraszimpatikus választ, lecsendesíti a túlzott szimpatikus izgalmat - tehát harmonizálja a vegetatív idegrendszer működését.

Ha az autonóm (vegetatív) idegrendszer kiegyensúlyozása nem oldja meg a gyomorpanaszokat, vagy hatása csak átmenetinek bizonyul (hiszen mélylélektani értelemben ez is csak tüneti kezelés), továbbá a páciens hajlandó szembenézni önnön mélységeivel, akkor a pszichoterápia eszköztára segíthet a pszichés probléma gyökeréig lehatolni. A lelki természetű gyomorpanasz valódi oki kezelését tehát a mélyben lapuló konfliktus felkeresése, majd feldolgozása, megemésztése jelenti. Csak ezt követően várhatjuk, hogy a gyomor emésztő munkája immár valóban a szükséges testi síkon, a táplálék megemésztésére korlátozódjék. Az öntudatlanság határáról felszínre hozott, megemésztett konfliktus a személyiségbe épülve azt gazdagítja, és ezzel szükségtelenné válik, megszűnik annak testi kivetülése: a gyomorbaj.