Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Aranyeres panaszok és végbélrepedés

fissure-painAz aranyeresség csaknem mindenkit érintő, általában kitűnően karbantartható és tolerálható végbéltáji probléma. (Proktológiai vonatkozásairól további információt itt talál.) A végbéltáji panaszos betegek többsége végbélráktól retteg, és amennyiben a vizsgálatok ezt ki tudják zárni, a továbbiakban kitűnően elboldogul a kisebb-nagyobb aranyeres viszketéssel, enyhe fájdalommal vagy tisztálkodási problémával, esetleg alkalomszerűen mutatkozó véres széklettel. Az aranyér szerepel itt, mert a végbélrepedéssel küszködők túlnyomó többsége aranyerességnek tudja be panaszait, és nem ritkán háziorvosa is ezzel kezeli. Fontos tehát megemlíteni, hogy a székelést követő késszúrás élességű, kínzó végbéltáji fájdalom NEM az aranyérbetegség tünete, hanem leggyakrabban végbélrepedésre utal. (A végbélrepedés orvosi bemutatása elérhető itt.)

Mit keres a végbélrepedés a stressz-betegségek között?

Az esetek kisebb részében a végbélrepedés mögött egyértelmű trauma található: egy erős szorulásos széklet, durva anális szex vagy éppen egy szülés. A rendszeresen végbélrepedéssel küszködők tetemes része azonban éppen nem szült, nem engedett magához senkit hátulról, és széklete is nagyjából rendben van. Mitől reped feli újra meg újra a végbél hámborítása? Miért nem képes meggyógyulni egy néhány milliméteres, jelentéktelen sebecske, ami az egyébként egészséges, fiatal beteg testének bármely' pontján napok alatt elmúlik?

Nos azért, mert nem hagyja meggyógyulni. A pszichés terhelés a gyomor-bélrendszer minden záróizomzatát, így a végbél zárógyűrűt is görcsbe kényszeríti. Ez az izom az ürítés epizódjaitól eltekintve a nap túlnyomó részében egyébként is tartósan tónusos összehúzódásban van, melyet a végbélcsatorna nyugalmi nyomásával ír le a tudomány. A visszatérő végbélrepedéssel küszködőkben e nyugalmi végbélnyomás emelkedését észlelik, ami azután még tovább növekszik, ha aktuálisan egy fájdalmas seb is van a területen. Utóbbi érthető, hiszen a fájdalom önmagában is a görcsöt fokozó stressz tényező, továbbá a következő székelésre gondolva az elvárt fájdalom még tovább erősíti a görcsöt. (Így alakul ki egy véletlen repedésből krónikus seb, ha eléggé szorongós a gazdája.) A nap 24 órájában görcsbe húzódó zárógyűrű  akkor sem tud egy varázsszóra megfelelően ellazulni, mikor a székletnek távoznia kellene. Hiába normális állagú a széklet: ha a szűkült végbélcsatornán kell keresztülpréselődnie, akkor újabb repedést okoz, illetve nem engedi az előző sebet meggyógyulni.

Összefoglalva: miért nem gyógyul a végbélrepedés?

Rendszerint fiatal-középkorú, alapvetően egészséges, de szorongós karakterű betegek végbélnyílásán mutatkozik 6-8 mm-es apró repedés, mely kiállhatatlan fájdalmakat okoz. Testük bármely részén egy ekkora sebecske 3-4 nap alatt minden probléma nélkül meggyógyulna. Itt miért nem teszi?

Két okból. Először: a fájdalmas seb miatt a záróizom görcse tovább fokozódik, ami a seb vérellátását, így gyógyhajlamát rontja. Második ok az izomgörcs ellazítására való képtelenség, mely a repedést minden újabb székelés alkalmával felfrissíti.

 Miért nem tud ellazulni székeléskor a stresszes beteg?

A végbél nyílását kettős működésű izomgyűrű veszi körül. A külső, felszínesebb izom a vázizomhoz hasonló szerkezetű és működésű: átmenetileg akaratlagosan képesek vagyunk összehúzni, például ha a pukit szeretnénk visszatartani a moziban - legalább lámpaoltásig. Ez az izom sajnálatos módon elég hamar kifárad, és tartós erős összehúzódásra nem képes. Van azonban egy mélyebb, belső izomgyűrű, mely a bélrendszert kísérő simaizom folytatásaként, megerősödött gyűrűként öleli körbe a végbélnyílást. Elsősorban ennek egész nap kitartó, tartós tónusos összehúzódása felelős az öntudatlan záróműködésért. Működését a vegetatív idegrendszer kontrollálja. A szimpatikus izgalom összehúzza, a paraszimpatikus oldal ellazítja a zárógyűrűt. Ebből érthető, hogy a stresszes beteg a tartósan emelkedett szimpatikus tónus miatt a székelés aktusa során sem képes hirtelen ellazítani az automatikusan működő belső záróizmot, így utat engedni a székletnek. Mi történik ilyenkor a WC-n? A szorongós páciens egyébként is éppen túlterhelt, és akkor még ott van ez a kibírhatatlan végbélfájdalom is. Nehezen szánja rá magát a székelésre, mert azzal a félelemmel megy a WC-re, hogy borzalmas fájdalmakkal kell megbirkóznia. (Ettől még akkor is beszorul a zabszem, ha eddig nem tette volna.) Némi huzavona után mégiscsak ráül a WC-re, és mit tesz? Az elvárt fájdalom rettegésével próbál préselni. A béltartalommal telt végbél falának feszülése erős székelési ingert okoz, de a görcsös zárógyűrűn nem képes túljutni a széklet. Némi habozás után végül a páciens vesz egy nagy levegőt, és a minden ellenállást legyőző hasprés segítségével végigerőszakolja a székletet a szűkült kijáraton. A folyamat természetesen újabb repedést okoz, vagy a régit felfrissíti. Természetesen lesz fájdalom. (Ugye megmondtam?)

A makacs végbélrepedés tehát a krónikus stressz következménye, és annak kifejeződése, hogy "benn van a zabszem".

 Mi a végbélrepedés valódi gyógyszere?

relaxing-mind-and-bodySokszor elégséges a fenti kórélettani folyamat megismerése, tudatosítása és felhasználása az öngyógyításra. A napi stressz nem megkerülhető, de rajtunk múlik, hogyan reagálunk rá.

A végbél záróizomzatának és a medencefenéknek görcsös összehúzódása kitűnően oldható egy 20-30 perces lazító gyakorlatsorral, melyet célszerű reggelre időzíteni.

A székelés a megszabadulás, elengedés aktusa, aminek teret és időt kell biztosítanunk életünkben. A kutyafuttában elvégzett ürítés csak betegség forrása lehet. (Tudod: készül a gyerek reggelije, sietni kell dolgozni, a tévében éppen a kékfény hírek mennek, a rádió a heti benzináremelést jelenti be, a mobil csörög, a mikroban meg kifutott a kakaó.) A végbélrepedés testünk üzenete arról, hogy nem jól szervezzük életünket. A gyógyuláshoz elegendő lehet, ha fél órával korábban felkelünk, a felesleges zörejt kiiktatjuk életünkből, veszünk egy kényelmes forró reggeli kádfürdőt, majd miután fejben rendeztük napi teendőinket, kényelmesen ülünk le üríteni.

Napi megszokásaink ördögi köréből sokszor képtelenek vagyunk kilépni, és a végbélrepedés krónikussá válik. A krónikus végbélrepedés elfogadott sebészi kezelése: a görcsös-heges záróizom részleges átmetszése. Megfontolandó azonban, hogy ha valakinek rendszeresen begörcsöl a vádlija, akkor sem az Achilles-inát fogjuk átvágni, hanem esetleg magnézium hiányát rendezzük. Ha a végbél záróizomzata rendszeres görcsben van, és ez repedést produkál - a záróizomzat átmetszése ugyanilyen kőbaltás módszer. Természetesen előfordul egy-egy ritka eset, amikor a szervült, heges végbélszűkület műtéti oldására lehet szükség. Esetleg segíthet egy óvatos fagyasztás, ami a fájdalmat csillapítja, így a megfelelő segítséggel kikerülhet a beteg abból az ördögi körből, amit a rettenetesen fájdalmas, éppen aktív repedés okoz. A tartós és valódi megoldás azonban a háttérben húzódó mechanizmus tudatosítása, a székelés élettani folyamatának megértése. A székletürítés az elengedés aktusa, mely megfelelő belső elengedettséget követel. Nem várhatjuk el a szorgalmas belső záróizomtól, hogy éppen a megfelelő pillanatban azonnal ellazuljon, ha a nap 24 órájában öntudatlanul spanoljuk. De a céltudatosan megválasztott gyakorlatokból felépülő relaxációs tréning, a nyugodt reggeli készülődés, és a székelés elé illesztett kényelmes forró fürdő segítségével már nagyon sok betegem gyógyította meg magát.