Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9
vasárnap, 13 november 2011 21:10

Kóros izzadékonyság, hyperhidrosis

hyperhydrosisStressz és izzadás összefüggése mindenki számára nyilvánvaló. A vegetatív idegrendszer szimpatikus válasza a verejtékmirigyeket fokozott működésre bírja, ami testszerte mutatkozik, hiszen bőrünkön mintegy 2 millió verejtékmirigy nyílik. Mégis vannak olyan testrészek, ahol fokozottan jelentkezik, ill. több gondot okoz a túlzott izzadás: a tenyér, a talp és a hónaljak területe. A tenyerek izzadása akadályozza a finom kézimunkát, a talpak és hónalj nedves melege kitűnő talaj a baktériumok és gombák szaporodásához. A keletkező szagok, bőrfertőzések, a ruházat hónalján éktelenkedő nedves foltok kellemetlen helyzetekbe hozhatják gazdájukat.

A túlzott izzadékonyság hátterében kizárandó néhány kezelésre szoruló anyagcsere zavar, pajzsmirigy betegség,  cukorbaj. Ha sikerül valamiféle jó nevű hormon-betegséget vagy ritka kórt megállapítani, akkor az izzadékonyságot másodlagosnak tekinjük (bár ilyenkor is érdemes lenne tovább gondolni, hogy honnan ered például a hormonzavar). Az esetek többségében azonban nem sikerül betegséget kimutatni az izzadékonység hétterében - ilyenkor elsődlegesnek tekintik, és tagadhatatlanul a stressz áll a hátterében.

Az izzadékonyság kezelése.

A hiperhidrózis szerencsére ritkán okoz elviselhetetlen panaszokat, mert kevés gyógyírt ismerünk rá. Fitoterapeuták elég sokféle dolgot megpróbálnak odakenni: gránátalma héja, citrom, almaecet, kukoricadara, nyers krumpli és még ki tudja mi minden szerepel az ajánlások listáján.

Sajnos az orvoslás sem sok érdemi megoldást ismer. A kozmetikumok rendszerint csak a bakteriális túlszaporodást tudják akadályozni, ezzel elejét veszik a szagoknak. Bőrgyógyász-kozmetológus alkalmazhat a legpanaszosabb területen galvánáram kezelést (iontoforézist), ami körülbelül addig működik, míg az akkumulátorra van kötve a páciens. Kozmetikai sebészek horrorba illő összegekért a divatos botox injekciót adhatják a kérdéses terület bőrébe, ami néhány hónapig lebénítja a verejtéktermelődést, azután eljön az újabb injekció ideje. A legrámenősebb sebészek pedig valami egészen elképesztő megoldástól sem riadnak vissza: a mellüregi tükrözés során műtéti úton átmetszik a karokat ellátó szimpatikus határlánc ideg-kötegét. Ezzel természetesen egyszer és mindenkorra megszűnik az idegsérült kar izzadása. (A logikai analógia alapján a fejfájás radikális megoldása természetesen a guillotine lenne.)

Biofeedback és izzadékonyság

A kifejezett panaszokat okozó, kóros izzadékonyság kitűnően uralható a bőrellenállás-biofeedback technikájával. Ennek a működési elve pontosan az izzadás élettani folyamatára épül: a stressz okozta szimpatikus túlműködés izzadást okoz, ami csökkenti a bőr elektromos ellenállását (növeli a vezetőképességét). A biofeedback tréning során a gyakorló éppen az izzadás megfékezésével tanulja meg a szimpatikus tónus csökkentését, ezzel a stressz szintjének akaratlagos csökkentését. A hiperhidrózis biofeedback kezelésével tehát nemcsak a zokni sajtszaga, és a hónalji tocsogás szüntethető. A gyakorló sokkal többet nyer: igazi jutalma a stressz-válaszok feletti kontroll lesz.

Az izzadékonyság valójában azért érdemel komoly figyelmet, mert karizmatikus jele a háttérben dolgozó káros stressz-folyamatoknak. Ezek szabad garázdálkodása pedig az évtizedek során lassan de bizonyosan megágyaz a súlyosabb, majd életet befolyásoló stressz betegségek sorának.

Kapcsolódó témák: