Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Krónikus mozgásszervi fájdalom

back-painAz orvosi rendelőkben egyik leggyakrabban elhangzó panasz: valamely testrész rendszeresen visszatérő fájdalma. A fájdalom leggyakrabban a gerincközeli izomzatot érinti. Talán összefügghet ez a felegyenesedett tasttartásunkkal, ami kitartó, folyamatos tónusos összehúzódásra készteti ezeket a fontos izmokat. Csaknem mindannyiunkat gyötör időnként a nyak, hát, deréktájék fájdalma. Az orvosi vizsgálat esetleg kimutathat némi degeneratív csont-ízületi változást a gerinc környékén, azonban a fájdalmakat ez nem magyarázza, és az esetek túlnyomó többségében valódi mozgásszervi károsodást igazolni nem sikerül. Mitől fáj akkor valójában oly' sok ember háta?

Az epizódikus fájdalom jó szándékú kísérőnk: idejekorán jelez ha kárt szenvedtünk, vagy túlerőltettük a mozgásszerveket. A fájdalom figyelmeztet és a regeneráció idejére pihenésre kényszerít. A krónikus fájdalom ellenben teljesen másként működik, és akkor is kínzó szenvedést okozhat, ha a mozgatórendszer éppen kitűnően érzi magát. Ha esetleges trauma érte is a mozgatórendszert, ez rendszerint néhány hét alatt meggyógyul. De miért marad meg a fájdalom? Egyfajta ökölszabályként megfogalmazható, hogy 6-8 héten túl fennmaradó fájdalom hátterében pszichés problémák, áttolgozatlan érzelmek lapulnak. A krónikus fájdalom: érzelmektől fűtött hallucináció. Ezért nem fog javulni, ha csak a mozgásszerveket próbálják gyógyítani.

A derékfájdalom: egy agyunkban kialakult haszontalan rövidzárlat következménye. Az élményt átalakítani, a mintát feloldani csak akkor sikerül, ha elfogadjuk és megértjük a működését.

Biofeedback és krónikus fájdalom.

A krónikus (gyakran gerincközeli) fájdalmak kezelésében rendszerint csak átmeneti segítséget jelent a fizioterápia. A tartós megoldáshoz elkerülhetetlen az összekapcsolódott érzelem és fájdalom hátterében lapuló régi történet felidézése, és átdolgozása. A fájdalom akkor szűnik, ha felbomlik a kapcsolat az érzelmekkel terhelt emlék, illetve a hozzá láncolt izomfeszülés között. Ebben segít a kineziológia, és a pszichoterápia számos változata.

Az érzelem - izomfeszülés kapcsolat feloldásában hatékony segítő lehet az izom-biofeedback tréning. A felszíni elektro-myográfia (EMG) az érintett izomcsoport legkisebb túlfeszülését is kimutatja. A gyakorlással tudatosan kioldható az izomfeszülés, ezzel pedig megbomlik a stressz-izomfeszülés-fájdalom triumvirátus. A leghatékonyabb, ha a pszichoterápiával egyidejűleg történik az izom-biofeedback. Amikor az érzelmi választ kiváltó életesemény felidézésével automatikusan jelentkezik az izomfeszülés, az EMG visszajelez. A gyakorló az izomgörcsöt kezdeti fázisában felismeri és kioldja, ezzel megtanulja az emléket felidézni annak érzelmi-izomfeszülős következményei nélkül. Amint megbomlik az agyban kialakult haszontalan rövidzárlat, úgy csökken a fájdalom.