Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Az akut stressz: az automata túlélőgép.

stressed-catA heveny stresszre ugyanúgy reagálunk, mint minden emlős. A szív dobog, a vérnyomás emelkedik, az izmok megfeszülnek, a szemtágra nyílik, a pupilla kitágul, a szőr feláll és tovább és tovább...A test minden porcikája felkészül a várható támadásra. Aki gyorsabban reagál, jobb eséllyel nyeri a közelgő összecsapást.

Túlélésünk érdekében: a stressz-válasz ősrégi, villámgyors és automatikus.

A büszke emberi szürkeállomány alatt megbújik egy sokkal ősibb agyterület, mely az összes emlősben hasonlóan működik. Ez a rendszergazda automatikusan, tudatunktól függetlenül összehangolja életfontos szerveink működését. Itt, középen és valahol a mélyben van egy talamusz nevű terület, ahol az összes érzékszervünkből összefutnak a friss hírek. (Lásd a nagyítható ábrát.) limbicHa izzadtságszagú másnapos főnökünk frusztrált hangoskodása felidézné bennünk egy kardfogú tigris árnyát, akkor a talamusz alatti terület, nevezetesen hipotalamusz azonnal vészriasztást kap, s az ő feladata a veszélyhelyzettől függetlenül ugyanaz: rendkívüli állapotot hirdet. A hipotalamusz szervezi mindazokat a testi-lelki reakcióinkat, melyek egy általános mozgósítás esetén elindulnak. A hadiállapot két csatornán indul: az agyidegeken és gerincvelőn lefutó parancs a vegetatív idegrendszer közvetítésével másodpercek töredéke alatt hadba szólít minden egységet (értsd: szervet), másrészt a hormonrendszer főhadiszállása is utasítást kap, és lényegesen lassabban (néhány perc alatt) beindul az anyagcsere tartós átrendeződése, melyek egy esetleges villámháború kudarca esetén az elhúzódó hadviseléshez szükséges. Fontos megértenünk, hogy akár egy dermesztő pillanatra rémültünk meg egy tülkölő autótól, akár az említett főnök szokásos reggeli műsorát próbáljuk elviselni: fejünkben a stressz főparancsnok nem tud különbséget tenni. Párhuzamosan mindkét vezérkari főnökét riasztja, így a blitzkrieg-felelős a vegetatív idegrendszert, a háttérország felelős pedig a hormonrendszert állítja hadrendbe.

A vegetatív idegrendszer: a villámháború arzenálja.

autonomMás néven zsigeri idegrendszerként is illetik e neuron hálózatot, melynek szerepe az automata szervműködések összehangolása. Anatómiai szerveződése és élettani hatása két jól elválasztható részre oszlik. Ezek úgy tartanak egyensúlyt, hogy minden szervet egyfajta gázpedál és fék, serkentés és gátlás kettős hatásával látnak el. (A nagyítható ábrán a fontosabb szerhatások láthatók.) A két hatás egyfajta mérleghinta két ellensúlyát képviseli, melyek egymás hatását egyensúlyozzák. A két oldal szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer néven ismert. A szimpatikus oldal a háborús mozgósítás eszköze, a paraszimpatikus ág a nyugodt békeidők szervezője. Tehát minden szervünk kap beidegzést azaz utasításkészletet háborús és békeidőkre egyaránt. Szerveink stressre adott válasza attól függ, hogy mi a működésének célja, funkciója. Mert ugye háborús időkben a fegyverkovácsot kell munkára serkenteni, a vasdíszművest azonban takarékra kell fogni, hiszen ilyenkor nem lehet míves vaskapura pazarolni a nyersanyagokat. A vegetatív idegrendszer szimpatikus oldala felel a háborús készülődésért, ez közvetíti a stresszre adott heveny választ.

Hogyan hat a szervekre a szimpatikus idegrendszer?

A szimpatikus idegrendszer aktivitása harcra vagy menekülésre készíti gazdáját. A pupilla kitágul, a szív felgyorsul,  szőr felborzolódik, a vér a belsőségekből az izomzatba tódul. A mellékvesékből adrenalin szökik a vérbe, és néhány szívdobbanás után minden sejtünk értesül a riadókészültségről. A pillanatnyi energiaszükséglet fedezésére a máj glükózt pumpál a vérbe, az elégetéséhez szükséges fokozott légcsere segítésére a tüdő apró légcsövei kitágulnak. Vészhelyzetben nincs idő olyan luxusra, mint a kényelmes emésztés. A hirtelen válasz szempontjából stratégiailag szükségtelen emésztőrendszer leáll: a száj kiszárad, a gyomor kővé dermed, a vékonybelek lebénulnak, a vastagbélen pedig gyors, erőteljes görcshullám szalad végig, hogy a meneküléshez felesleges ballaszt kiürüljön.

A hormonális stresszválasz: a hadiipari háttér.

cortisol imageHa a hipotalamusz veszélyként értelmezte a talamusz által begyűjtött érzékszervi tapasztalatokat, akkor a vegetatív idegrendszer feltuningolása mellett a háttérország vezérkari főnöke is parancsot kap. Az agy alatti, szemek mögötti területen rendezte be diszkrét főhadi-szállását a hormonrendszer irányítója: a hipofízis. A főparancsnok (hipotalamusz) közvetlen forródrótos kapcsolatban áll az alatta székelő vezérkari főnökkel (hipofízis). Ha a forródróton stresszről érkezik hír, a hipofízis egyebek mellett az ACTH (adreno-corticotropic hormon) nevű hírvivőt pumpál a vérbe, ami a keringéssel hamarosan a vese felett sapkaként trónoló mellékveséhez jut. A mellékvese kérgéből a kortizol nevű szeroid-hormon ömlik a vérbe. A kortizol a teljes anyagcserét tartós, elnyújtott hatású hadviselésre, állóháborúra rendezi át. E hírlánc felépülése perceki eltart, szemben a szimpatikus idegválasz néhány másodperces reagálásával. A hormonális stressz-válasz hatása tehát lassan épül fel, de visszavonulása még több időt igényel. (A dohánygyárakat egykor viszonylag gyorsan lehetett átállítani 7.62 mm-es lőszergyártásra, azonban az ismételt dohánytermesztés megszervezése, és békebeli cigigyártás visszaállítása elég lassú folyamat...)

Hogyan hatnak a stresszhormonok az egyes szervekre?

Az adrenalin másodpercek alatt feltuningolja a szívet és érrendszert, a hormonális úton mozgósított mellékvese-kéreg szteroidok azonban lassabban, de alapjaiban átrendezik a teljes anyagcserét. A zsírok, fehérjék lebomlanak, hogy azonnal felhasználható energiát nyújtsanak. A glükóz raktárak mobilizálódnak és a vércukor emelkedik. Az immunrendszer takarékra áll (hiszen ha éppen ég a ház, akkor ki bajlódna tovább a garázst festésével?). A stressztől feltüzelt hormonvezér hipofízis más csatornákon is átformálja működésünket. A növekedési hormon elapad, mert végveszély esetén a gyarapodás luxusa megengedhetetlen. A szexuális hormonok termelése visszaszorul, mert nem praktikus a bujálkodást folytatni, ha éppen egy tornádó közeleg. A vese visszatartja a vizet, mert az szükségessé válhat az esetleg elfolyt vér pótlására. Morfin-szerű saját készítésű kábítószerek tompítják fájdalomérzetünket. Összességében tehát: míg a vegetatív idegrendszer a stresszre válaszul azonnali vészhelyzettel reagál, a beinduló hormonválasz tartós hadiállapotra rendezkedik be. Utóbbi készültség lassan alakul ki, de még lassabban tudjuk csak lefújni.

A hirtelen kihívásra adott akut stressz-reakció tehát alapvető túlélési stratégiánk része. Beteggé akkor tesz, ha rendszeresen és kontroll nélkül élünk vele, így válaszaink fokozatosan egymásba fonódva a krónikus stressz képét öltik.