Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

A stressz-kezelés: civilizációs betegségeink kulcsa.

Két zen szerzetes érkezett a felduzzadt patakhoz, ahol egy fiatal nővel találkoztak, aki nem tudott átkelni.

Az idősebb fölemelte, és átvitte a patakon. A fiatalabb így szólt:

- De testvérem, a mi szabályaink szerint nem érinthetünk női testet!

Mire az idősebb: - Én csak átvittem azt a nőt a patakon, de úgy látom, te még mindig hordozod.

stress ropeA stressz életünk elkerülhetetlen része, azonban nagyon különbözően reagálunk rá. Testi-szellemi reakciónkat lehetőségünk van átformálni, kontrollálni, és ez a stressz-kezelés kulcsa. Az urbanizált embert bombázó fenyegetés már alapvetően nem fizikai természetű, de a test továbbra is ősrégi élettani válaszokkal felel a kihívásra. A nyomasztó pszichés terhelésre automatikusan reagálunk, ami fokozatosan ellenünk fordítja az egykori önvédelmi rendszert. Az évtizedeken át gyakorolt önműködő, kontroll nélküli válaszokból alakul ki a stressz-betegségek döbbenetes tömege. Önt nem érinti a stressz? Csak tegyen egy próbát!

A stresszt elkerülni nem tudjuk - de eldönthetjük, hogyan reagálunk rá. Öntudatlan áldozatai maradunk saját elavult élettanunknak vagy megtanuljuk, hogyan hat testi-lelki működéseinkre a stressz, és megtanuljuk uralni azokat?

stressedA stressz forrása ma nem a hideg, meleg, fizikai támadás vagy éhség.  A stressz ma leginkább olyan pszichés fenyegetés, melyeket agyunk büszke szürkeállománya teremt. (Vajon hogyan alakul a hitel törlesztőrészletem? Vajon tényleg szeret, segít és gondoskodik szükségleteimről? Megmarad az állásom? Vajon kitart tavaszig a tűzifa?) A fenyegetésre agyunk automatikusan válaszol, a limbikus rendszerben érzelmek szabadulnak el, az agytörzs pedig beindítja a vészforgatókönyvet. Elég, ha felvillan előttünk a forint-euró keresztárfolyam, és szívünk koronária erei máris kimutathatóan reagálnak. A stressz-betegség tehát alapvetően a törzsfejlődésünk során új szerzeménynek tekinthető agykéreg (neo-kortex) és az ősibb agyterületek közötti félreértésből ered.  (Az ösztönök, érzelmek és mentális képességek közötti konfliktus anatómiájáról itt olvashat.) Ha nem kíván áldozatul esni saját teste elavult automatikus reakcióinak, akkor a stressz-kezelés új útjait kell elsajátítania!

A stressz kezelése összetett feladat. Mielőtt azonban felvenné a kesztyűt, hasznos lehet megismernie, kivel áll szemben.  A kapcsolódó témákban megértheti a heveny és krónikus stressz mögött húzódó pszichés illetve élettani folyamatokat. A stressz az egész embert pusztítja, de a nyugati orvoslás testrészekben gondolkodik, és szervekhez kötődő diagnózisokat alkot: irritábilis bél, nyughatatlan láb, vagy végbélrepedés. Ezért a stressz-betegségeket szervrendszerek szerinti csoportosításba sorolom. A tárgyalt betegségeknél ismertetem, a krónikus stressz milyen mechanizmussal pusztítja az adott testrészt. Így érthetővé válik, miért életfontos feladatunk a stressz megfelelő kezelése.