Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Neuroterápia: az agy egészségre hangolása.

A neuroterápia: a problémás agyműködést célirányosan befolyásoló gyógyszermentes, komplementer (kiegészítő) gyógymódok gyűjteménye. 

neurofeedback-photoAgyunk rezgéseiben tükröződik minden gondolat, érzés, és viselkedés. Egészséges, és betegítő tudatállapotaink azonban más rezgésekkel mutatkoznak. A neuroterápia korszerű eszközei láthatóvá teszik a különbséget, és segítenek az egészség felé mutató tudatállapotok begyakorlásában.

Képzelje el kedves látogatóm, hogy gyötrő stressz-betegségének lecsendesítésére meditációt kezd gyakorolni. Miközben a légzését figyelve egyre mélyebbre ereszkedik a gyógyító lazulásba, lassuló agyhullámait egy gép figyeli, és sikerét kellemes zenével jutalmazza. Ha elkalandozik, és a vacsorán kezd gondolkodni, esetleg, hogy melyik cipőjét vegye fel reggel - a gép érzékeli a gondolatok felgyorsult hullámait, és egy kis zörejjel tereli vissza figyelmét a helyes irányba. Nincs más dolga, mint a kellemes hangokat figyelni, és lazulni. A gép hamarosan álom és ébrenlét határáig, gyógyító mélységekig kalauzolja, ahol nincs többé stressz és feszültség. Ön a neuroterápia egyik formáját gyakorolja: alfa-théta neurofeedback gyakorlást végez...

brain-image

Az idegélettan, stressz-kutatás és pszichológia az utóbbi évtizedekben látványosan egymásba fonódik, és tudományosan igazolja az évezredes bölcseletet: test és elme csak együtt lehet egészséges. Az agyban minden leképeződik, ami a testben történik, és megfordítva: agyműködés változásához igazodik a test gyógyulása. A korszerű pszichoterápia, a klinikai hipnózis nemcsak depresszióban segít, de döbbenetes eredményeket mutat emlőrákban vagy szívinfarktusban is. A történelem előtti időktől élnek és virágzanak sikeres alternatív terápiás szemléletek, melyek nem gyógyszerrel, hanem az agyműködés változtatásával gyógyítják a testet. Évezredekben mérhető a jóga, tai-chi, meditáció, vagy éppen a sámáni gyógyítás története, és hatékonyságukat nemcsak igazolja, de megmagyarázza a modern idegtudomány. Napjainkban gombamód szaporodnak a legkorszerűbb technikával támogatott kései örököseik: biofeedback, neurofeedback, infravörös hemo-enkefalográfia (pIR HEG) tréning, neuromodulációs technikák, tDCS (transcranial direct current stimulation), repetitív transzkraniális mágneses stimuláció (rTMS), binaural beat technológia...és a sor egyre nő. Többségüket még magyar néven sem tudjuk nevezni, pedig hatékonyságukat egyre komolyabb tudományos evidencia igazolja.

A fenti gyógymódok közös vonása, hogy az idegrendszer működését befolyásolva segítik a gyógyulást, és eredményük tudományosan igazolható. Elfogadásukhoz nem szükséges ezotérikus mélység és hit. A legkorszerűbb vizsgálóeszközeink (PET, SCECT, funkcionális MRI) bizonyítják működésüket. A technikák tudományos befogadásához nélkülözhetetlen azok magyarázata, de a gyógyító erejük virágozhat megértés nélkül is. A jóga gyakorlása, egy Hemi-Sync CD hallgatása, neurofeedback vagy éppen kognitív terápia akkor is segíthet a depresszión, ha fogalmunk sincs, hogyan működik. A mindfulness meditáció akkor is javítja a rákbetegség túlélési esélyét, ha a tudomány egyenlőre nem képes ezt megmagyarázni.

Neuroterápia név alatt foglalok össze minden gyógyszer-mentes, alternatív gyógymódot, mely céltudatosan befolyásolja az idegrendszer működését. A változó agyműködés következménye nem pusztán a gondolkodás, az érzelmek és a viselkedés átalakulása. A változás törvényszerű következménye a test változása, melyet jó esetben gyógyulásnak nevezünk.

A következő weboldalak a neuroterápia dinamikusan növekvő eszköztárát kívánják bemutatni. A gyógymódok bemutatása során törekszem megvilágítani a tudományos alapokat is, ezért az ismertetőkből számos felugró ablak nyílik, melyek nehezebben emészhető információkat rejtenek. A neuroterápia nem ezoréria és nem természetgyógyászat. Ígéretes komplementer (kiegészítő) gyógymódok gyűjteménye, melyek a legkorszerűbb, holisztikus szemléletű tudományra épülnek, de még keresik a helyüket az elfogadott orvoslás mellett. Ezért nem nélkülözhettem a helyenként nehéz magyarázatokat.

Az ismertetett technikai arzenál legnagyobb része elérhető praxisomban. Hangsúlyt fektetek azokra az eszközökre, melyeket otthoni gyakorlás számára haza tudunk adni. Végezetül említek technikákat, melyek nem függenek terapeutától és helyszíntől, illetve semmiféle segédeszközt nem igényelnek. Ezek nem tudós gyógyítót vagy méregdrága technikát kívánnak, csak némi ismeretet, elfogadást és elkötelezett gyakorlást. Mert amint a jóga-bölcselet mondja: a fejlődéshez nem kell más, mint gyakorló, gyakorlat, és gyakorlás.

Kedves Látogatóm! Olvasson tovább, használja a fejét, és gyakorolja az egészséget!

Szűcs Zoltán