Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

GSR: A kézben tartott relaxáció.

gsr2

A stresszt kísérő élettani jelenségek közül a bőr verejtékezését használjuk legrégebben a stressz-betegségek kontrolljára. A bőrvezetés biofeedback hatékonyan segíti a stressz-reakció lecsendesítését, és gyógyító relaxációt. A technika otthoni gyakorlására a kanadai Tought Technology cég GSR-2 eszközét kínáljuk. A tréning elméletét, élettani hatásait és gyakorlatát az első találkozás alkalmával bemutatjuk, és betanítjuk az eszköz használatát. Ezt követően a kihelyezett eszközzel ütemterv szerint otthoni gyakorlások következnek. A tréning eredményét néhány hét gyakorlást követően áttekintjük, és szükség  szerint korrigáljuk a terápiás tervet.

A segédeszközről.

gsr-2-systemA GSR-2 (GSR - Galvanic Skin Response) egy könnyű, tenyérbe símuló, számítógépes egér méretű készülék, mely a reá helyezett két ujj bőrfelszíne közötti elektromos vezetőképességet (skin conductance) méri. A stresszt kísérő feszültség, szorongás  a bőr észrevétlenül csekély izzadását okozza, amit azonnal észlel az érzékeny készülék. Az érzékenységére jellemző, hogy már egy "rossz gondolat" által okozott minimális izzadás is megmutatkozik. Az ionokban gazdag, elektromosan jól vezető verejték a két bőrfelszín közötti vezetőképesség növekedését (elektromos ellenállás csökkenését) okozza. A változást egy emelkedő tónusú, sípoló hanggal mutatja a műszer, melyet egy apró fülhallgatóval jelzünk vissza a gyakorló számára.

A tréning célja nyugodt, ellazult testhelyzet és mentális állapot felidézése, melyet  szervezetünk a stressz-szint csökkenésével hálál meg. A bőr csökkenő verejtékezését a fülhallgatón érkező hang fokozatos mélyülése mutatja. Némi gyakorlással gyorsan megtanulható a nyugodt, relaxált alaphelyzetünk felidézése, mely lassítja a szívet, csökkenti a vérnyomást, oldja a szorongást, és gyógyírt jelent számtalan krónikus civilizációs-betegségünkre.

1-2 hónapos gyakorlást követően a GSR-tréning során elért relaxáció automatikus készségként rögzül, és az eszköz nélkül is felidézhetővé válik. A gyakorlást indokló stressz-betegség ekkor már jól érezhetően enyhül, vagy szűnik. Ha a kezelt probléma ezt szükségessé teszi, akkor a tanulásnak ezen a pontján rendszerint újabb terápiás eszközre váltunk (pl.: szívkoherencia tréning, vagy neurofeedback).

Íme egy rövidke (angol nyelvű) bemutató a GSR-2 használatáról: