Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Fejfájás, migrén

A kónikus fejfájás a fájdalom-betegségek egyik formája. A fejfájás számos betegség figyelmeztető kísérője lehet, ezért kezelését megelőzően belszervi, neurológiai kivizsgálás szükséges. Amennyiben a fejfájás nem valamely más betegség kísérő tünete, a neurológusok három "primer" megjelenését különítik el:

(Az elsődleges, primer elnevezés félrevezető, mert természetesen a fejfájás is csak valaminek a következménye, tünete - mégpedig az instabil agyműködés jele.) A neuroterápia és biofeedback különösen a migrén és tenziós típusú fejfájás esetében bizonyul hatékonynak.

A fejfájás: az agy betegsége.

A migrén szívműködéssel szinkron, lüktető jellege miatt korábban a koponya, és agy ereinek helyi kitágulását feltételezték a fájdalom hátterében.Ma sokkal inkább neurológiai eredetűnek tartjuk a problémát, és az erek szokatlan viselkedése már csak következménye az agy működési zavarának. A tenziós típusú fájdalomról régen ismert, hogy a stressz-betegségek egyik megjelenési formája, a pszichés feszültség kísérője.

A migrénes betegek EEG vizsgálata az epilepsziások agyával sok rokonságot mutató túlérzékenységet, szabályozatlanságot mutat. A migrénes roham egyfajta lassú epilepsziás görcsformának is tekinthető. A migrén tehát a hiperaktív agy tünete. A túlzottan ingerlékeny agy bizonyos stressz-hatásra egy sor élettani reakcióval reagál, melynek másodlagos következménye az agyat burkoló agyhártyában futó artériák kitágulása. Az agyburok területe fájdalomra rendkívül érzékeny, és ez fokozza a könyörtelen, szívveréssel együtt lüktető fejfájást. A tenziós típus esetén az agy hasonló, túlzott ingerlékenységét jelzik a vizsgálatok. A legújabb kutatások szerint a fejfájásokat és a krónikus fájdalom-betegségek mindegyikét az agyműködés hasonló átalakulása magyarázza:

"A krónikus fájdalom-beteg agya nem csupán egy egészséges agy, mely fájdalom-információt kezel, hanem a visszatérő fájdalmak által átalakított szerkezet, melynek működése erősen emlékeztet a neurológiai károsodások, és elmezavarok esetén látható eltérésekre." (Baliki, 2008) Az agy dinamikus szerkezetének, működési kapcsolatainak átalakulása jól látható az aktív, feladattal terhelt agy megváltozott mintázataiban, a fájdalom-epizódok esetén pedig valóságos tűzijáték zajlik az érintett fejében. A fájdalom-betegek agyában hasonlóan jellegzetes változást találnak nyugalomban, "stand by" üzemmódban is. Az agy alapértelmezett üzemmódja (default-mode network) is átalakul, ezért a külvilágból érkező ingereket másként kezeli az egészéges, és a fájdalom-betegségtől szenvedő ember agya. A krónikus fájdalom-betegségek, és a fejfájások hátterében egyaránt az agyműködés megváltozott mintázatait találhatjuk - ezért hatékonyan kezelhetők a neuroterápia eszközeivel.

A fejfájás gyógyszeres kezelése - fél megoldás.

A migrén tüneti kezelésében az általános hatású fájdalomcsillapítók mellett epilepszia-gyógyszereket is használnak (pl.: Tegretol), ami jól támogatja a fájdalom ideg-görcs jellegét. Újabb varázsszer a meglehetősen borsos árú Imigran. A szerotonin receptorok egyes altípusain ható gyógyszer az agyi erek összehúzásával képes befolyásolni a fejfájást. A migrén kialakulását jobban megértve látható, hogy a gyógyszer az agyi túlérzékenység nyomában kialakuló következményes értágulatot befolyásolja, és nem magát az okot. Talán ennek tudható, hogy a kutatások szerint az Imigran még másik fájdalomcsillapítóval kombinálva is csak az esetek mintegy felében hatékony, és az ismételt alkalmazások során hatása óhatatlanul csökkenni fog. A tenziós fejfájások stressz-függését ismerve nem meglepő, hogy a panaszt nem ritkán jobban csillapítják nyugtató gyógyszerek, mint a fájdalomcsillapítók. A gyógyszerelés természetesen nem segít átalakítani az agy haszontalan működési kapcsolatait, ezért nem várható a fájdalom-epizódok ritkulása vagy szűnése.

A neuroterápia a fejfájás okát képes kezelni.

A neuroterápia eszközei a hiperaktív agyműködés lecsendesítését, a működési kapcsolatok átírását (funkcionális remodelláció) segítik. Már a rendszeres meditáció is átírja az agy alapértelmezett üzemmódjának kapcsolatait (default mode network). Az eszközökkel támogatott gyakorlás pedig még hatékonyabbá teszi a tanulást. A tenziós fejfájást kísérő stressz-tünetek kitűnő támadási célt kínálna a kártékony minta lebontásához. A homloktáji, a nyak-, vagy a rágóizomzat feszültségét csökkentő izom-biofeedback gyorsan tanulható, és hatékonyan csillapítja a fájdalmat. A bőrvezetés biofeedback szintén hatékony eszközünk a fájdalmat kísérő feszültség megelőzésére. Különösen kisgyermekek tanulják gyorsan a fejfájást ily' módon megelőzni.

cefalyA migrén típusú fejfájást kevesebb perifériás, testi tünet kíséri, ezért a "fejre kell támadnunk", ha befolyásolni szeretnénk. Kezelésének egyik legújabb eszköze a koponya idegeinek elektromos ingerlésén alapul, és rendkívül ígéretes eredményeket mutat. Praxisunkban is elérhető, otthonra bérelhető segédeszköz a korszerű Cefaly készülék.

A görcsre hajlamos, instabil agyműködés az idegrendszer EEG vizsgálata során megmutatkozhat a nyugodt, figyelmes és relaxált állapotot tükröző alfa agyhullámok viszonylagos hiányával, de a feszültséget tükröző gyors béta hullámok túlsúlyával is. A neurofeedback tréning során a rendellenes agyhullámokat "büntetjük", ellenben a stabil, nyugodtabb agyhullámok produkálását jutalmazzuk.

A neuroterápia változatos eszközeivel tehát célirányosan tudjuk átalakítani a fejfájásokban mutatkozó, instabil agyműködést. A tanulás során a migrénes betegek 90 százalékában lehetővé teszi a rohamok legalább felére csökkentését, és azok súlyosságának drámai mérséklését. A páciensek egy része teljes kontrollt szerez a közelgő rohamok felett, és panaszmentessé válik.