Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

A csúcsteljesítmény záloga: az önkontroll.

Minden kiemelkedő performance mögött harmonikus, kiegyensúlyozott és rugalmas agyműködés, valamint maximális önkontroll húzódik.

A válogatott kosárlabdázó sorsdöntő büntető dobásra készül az NBA nagydöntőjének utolsó negyedében. A gyűrű ugyanolyan magas, a labda ugyanakkora, a büntetővonalat ugyanolyan távolságra festették fel. Ugyanazokat az izmokat ugyanarra a finoman összehangolt mozgásra kell hangolnia, melynek eredménye egy megfelelő ívben és távolságra elrepülő gumigömb. A tomboló közönség kakofóniájában mitől lesz mégis e feladat sokkal megterhelőbb, mint az edzőmeccs rutin dobása? Minden sportoló tudja, és konyhanyelven meg is tudja fogalmazni: a sikeres dobáshoz ott kell lennie fejben. El kell felejtenie a reá nehezedő nyomást. Ki kell zárnia a zavaró külvilágot. Koncentrálnia kell. De mit is jelent ez valójában? Azt a speciális, nyugodt de mégis figyelmes mentális állapotot kell létrehoznia agyában, melyet az edzés során már számtalanszor begyakorolt. Ha most a zavaró körülmények ellenére sikerül ugyanazt a szellemi állapotot felidéznie, akkor izmai a megfelelő összjátékkal az optimális ívre engedik a labdát, és itt a győzelem. A kívánt szellemi állapot felidézését ugyanazokkal a rutin mozdulatokkal próbálja serkenteni a sportoló: háromszor földre üti a labdát, megsimítja a haját vagy megpiszkálja az orrát. De van itt még valami, ami segíthet a speciális agytevékenység felidézésében: a neurofeedback tréning.

Mi jellemzi a csúcsteljesítményre hangolt agyat?

Melyik az a jellegzetes mentális állapot, ami egyaránt jellemzi a startpisztolyra váró atlétát, az előadóművészt a színpadra lépésre készülődvén, vagy éppen a sorsfordító vizsgájára várakozót a megmérettetés előtti pillanatokban? A csúcsteljesítményre hangolódás nem tűri az álmosságot, a dekoncentrált csapongást, de a feszültséget vagy szorongást sem. Az elengedett és mégis koncentrált figyelem állapota ez, melyet minden tehetséges előadóművész vagy élsportoló képes megérezni, és ha verbálisan megfogalmazni nem is képes, de ennek felidézésére törekszik a kritikus pillanatokban. Csíkszentmihályi Mihály flow állapotnak nevezte ezt a mentális állapotot, mely az agyhullámok nyelvezetén is kitűnően megfogalmazható.

Ha képzeletben a startpisztolyra váró atléta, vagy fellépésére hangolódó előadóművész agyába tekintetünk, akkor megdöbbentően hasonló elektromos jellegzetességeket mutat az EEG vizsgálat. Az elektrofiziológiai kísérletek szerint mindannyian ugyanazt az agytevékenységet kívánják létrehozni. Ugyanazt az agymintát mutatják, amit az egérlyuk előtt félig lehunyt szemmel, de mégis teljes éberséggel és koncentrált figyelemmel várakozó - azonnali elrugaszkodásra felkészült macska is mutat a vadászat kritikus pillanataiban. A csúcsteljesítményre hangolódott agy jellegzetes, erőteljes 12-15 Hertzes hullámokat produkál, mely leginkább az érző-mozgató agykéreg felett mérhető! Ez a hullámtartomány az érző-mozgatórendszer felkészült stand-by állapota, amiben a felesleges bejövő információk kizáródnak, az izmok pedig egy mozdulatlan, de előfeszített állapotban vannak, készen a legrövidebb idő alatt maximális erőbedobásra lendülni. Ez a koncentrált, relaxált maximális figyelem agytevékenységének mintázata. A csúcsteljesítményre hangolt agy tehát jellegzetes elektromos mintázatot produkál. Ezt az állapotot kívánja létrehozni az előadása előtt órákig meditáló japán nó szinész ugyanúgy, mint az elrugaszkodásra készülő atléta. A maximális teljesítmény megköveteli, hogy ezt a szellemi állapotot gyorsan, stabilan és megbízhatóan tudja létrehozni a zavaró körülményektől függetlenül.

Hogyan segít a neuroterápia?

A csúcsteljesítmény neurofeedback tréning során a gyakorló megtanulja hatékonyan, stabilan létrehozni az optimális mentális állapothoz tartozó elektromos agymintázatot. A peak performance tréning a legújabb idegélettani ismeretekre alapozott, technikai segédeszközökkel támogatott ultra-hatékony meditációs gyakorlat. Az agyhullámok elvezetésével, és a kívánt hullámok visszavetítésével hamarosan mindenki képes felerősíteni az elvárt és jutalmazott EEG-mintázatot.  A gyakorlással sokkal gyorsabban és jobb hatásfokkal lesz képes ugyanezt a  koncentrált figyelmi állapotot létrehozni - a teljesítés pillanataiban is. A trenírozott agy a zavaró körülmények kizárásával, stabilan képes létrehozni a maximális figyelmi állapotot. Az agyi csúcsteljesítmény természetesen megköveteli a lámpaláz, a szükségtelen feszültségek kioltását, a kártékony belső monológ visszaszorítását is. A kritikus belső hangok elhallgattatása, a szorongás kioltása éppúgy hozzátartozik a tréninghez, mint a fókuszált figyelem begyakorlása. A biofeedback és neurofeedback eszköztárának kombinált, egyénre szabott alkalmazásától várható a legjobb eredmény.

A csúcsteljesítményre hangolt agy megmutatkozhat a startpisztolyra váró atléta megrövidült reakcióidejében. Az előadóművész megtanulja könnyedén kizárni a zavaró környezetet, befelé fókuszálni figyelmét - s ezzel semmi gátat nem szabhat képességei kiteljesítésének. A kritikus tárgyalására készülő manager a stressz kirekesztésével és fókuszált figyelemmel irányíthatja a kommunikáció folyamatát az optimális eredményig.

A neurofeedback tehát technikai lehetőséget teremt a célzott agytréningre, ahol a gyakorló a feladatnak megfelelő mentális állapotokat gyorsan, hatékonyan képes létre hozni, illetve ezek között rugalmasan, hajlékonyan váltani. Az agyi teljesítőképesség harmonikus optimalizálását és csúcsra járatását segíti. bindraEzért nem meglepő, hogy a sportpszichológia fegyvertárában egyre gyakrabban alkalmazzák a neurofeedback tréninget. Az AC Milan játékosait a 2007-es FIFA Világkupa győzelem előtt biofeedback-neurofeedback gyakorlással segítették. A 2008-as pekingi olimpián Abhinav Bindra a történelem első olimpiai aranyérmét nyerte sportlövészetben India számára: felkészülését kombinált biofeedback tréning segítette. Alexandre Bilodeau a 2010-es téli olimpián a férfi mogul lesiklás aranyát hozta Kanadának - sikerét a neuroterápiának tulajdonítja.

Az eredmények szaporodnak, és nem lenne meglepő, ha idővel a biofeedback és neurofeedback az élsport területén tiltott doppingnak minősülne - már ha lenne egyáltalán káros mellékhatása.

 

Ajánlott olvasmány:

Benjamin W. Strack et al.: Biofeedback & Neurofeedback Applications in Sport Psychology