Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Használati útmutató a honlaphoz.

webA neuroterápia oldalak célja nem a populáris ismeretterjesztés, hanem egy fokozatosan érlelődő terápiás koncepció átfogó bemutatása. A neuroterápia alapkoncepciója egyszerű és ősrégi: elme és test elválaszthatatlan, holisztikus működési egységet alkotnak. Elválasztásuk nem több, mint a nyugati elme dualisztikus illúziója. Egyre több tapasztalás nyomán a tudomány lassan ráébred, hogy fordítva üli meg a lovat: az emberi tudat nem a koponyánkba zsúfolt másfél kilónyi kocsonya működési mellékterméke, hanem talán éppen fordítva. Létezik a tudatosságnak egy olyan szintje, ami történetesen az emberi agy működésével képes megnyilvánulni. Ebből fakadóan a testi betegség és az elme működési zavarai elválaszthatatlanok. A testi betegség nem több, mint az elme működési zavarainak fizikai lenyomata. Ebből a világképből egyenesen következik, hogy az agyműködés céltudatos befolyásolásával panaszok, tünetek és betegségek sora orvosolható.

A neuroterápia honlap az alábbi térképészeti egységekre tagolódik:

A felső, horizontális főmenüből minden fontos téma elérhető. Az Áttekintés és Kapcsolat menüpontok értelemszerűen általános bemutatást, illetve személyes jellegű, valamint logisztikai információt rejtenek. A Neuroterápia menü alatt található a fő terápiás modalitások: Neurofeedback, Biofeedback, Szívkoherencia tréning. A Komplementer technikák a neuroterápia folyamatosan gyarapodó eszköztárát mutatják be.

Miben segíthetünk? A menü a másik oldalt kívánja megvilágítani: milyen problémákban segíthet a neuroterápia? A betegségek tagolása némileg igazodni próbál a nyugati orvoslás szervi-szakterületi besorolásához. Elme menüpont alaptt szerepelnek olyan problémák, melyeket hagyományosan pszichiáter, esetleg neurológus kezel. A testi jellegű betegségek a Stressz menüben sorakoznak, mert tágabb értelemben mindegyik stressz-függő probléma. A Fájdalom szintén kiemelt figyelmet kap, mint a jól-lét hiányának általános tünete.

Agytréning menüpont alatt kívánom megvillantani az agyműködés optimalizálásában rejtező határtalan potenciális lehetőséget. (Coaching, manager tréning, csúcsteljesítmény tréning).

A Tudástár kivonatos referencia-gyűjtemény a neuroterápiát megalapozó tudományos szakirodalomból, ismeretterjesztő munkákból.

Az ismertetők soha nem lehetnek véglegesek: mindig aktuális tudásom tükrözik. Ezért rendszeresen megújulnak, kiegészülnek a friss információkkal. Egyszerűen próbálok fogalmazni, de nem célom az oldalak anyagát végletekig lebutítani. Alapvető anatómiai, élettani, pszichológiai, és filozófiai ismereteket feltételezek az érdeklődőtől, mert a holisztikus szemléletű gyógyászat tudományos alapjait lehetetlen némi háttérismeret nélkül magyarázni. Kellő elmélyedéssel azonban megérthető: a valódi gyógyítás csakis holisztikus, sőt: holarchikus lehet. Egészség felé vezető fejlődési utunkok egyszerre vagyunk a teljességet rejtő építőelemei, és elemi alkatrészei egy univerzális hierarchiának, melyet elutasítva betegségekkel fizetünk. A mélyebb részletekbe kalandozó, filozófiai és szakmai jellegű ismereteket a cikkekből felnyíló popup ablakok rejtik.

 A felnyíló ablakokba rejtett ismertetők nehézségét a következő színkódok jelölik:

status-easy: laikus érdeklődő számára is közérthető anyag.

status-medium: nehezebben emészthető, tudományos-filozófiai alapismereteket is feltételező ismertető.

status-hard: kifejezetten nehéz, tudományos-szakmai jellegű bejegyzés, elsősorban érdeklődő szakemberek számára.

A neuroterápiát megalapozó tudomány nem az én munkám. Szerepem nem több, mint az ismeretek egyéni interpretációja, és gyógyászati alkalmazása - a legjobb tudásom szerint. Az ismertető cikkekbe csak a legfontosabb tudományos referenciákat emeltem be. Bővebb citációs index a tudástár – tudományos cikkek, referenciák nyomvonalon található, ahol témakör szerinti bontásban felsorolom a források egy részét. (A zárójelbe tett hivatkozások az első szerzőt, és a közlés évszámát jelölik a megfelelő témánál.)

Ha a weboldalak színe-tílusa ütözik pillanatnyi hangulatával, akkor a jobb felső sarokban átszínezheti a lapokat. A színterápia után pedig következzék: a neuroterápia! Hasznos olvasást kívánok.

Szűcs Zoltán.