Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Szív és érrendszer: a stressz célkeresztjében.

heartA szív- és érrendszeri betegség minden civilizált társadalomban magasan vezető halálok. A vérnyomás gyógyszerek, a szívinfarktust szenvedettek sürgősségi szállítása, defibrillátorok beszerzése minden utcasarokra, koronária intervenciók, szívműtétek tömege elképesztő pénzmennyiségeket emészt fel bármiféle átütő eredmény nélkül. A megelőzés, prevenció hangzatos szólam, érdemi tartalma azonban nincs.

Mi okozza a járványt?

Étrend? Mozgáshiány? Stressz?

Az étrend szerepét túlhangsúlyozzuk. Bizonyosan nem elhanyagolható az a hatalmas mennyiségű, vegyipari üzemekben előálított szeméttömeg, amit az iparszerű élelmiszergyártás letol a torkunkon. És mégis kevés a betegséghez. Csökkentsük a zsírfogyasztást? Néhány eszkimó törzs kiválóan megél ma is fókaolajon és bálnazsíron. Száműzzük a koleszterint? Ha nem fogyasztjuk, akkor a máj megtermeli, mert szüksége van rá a sejteknek. (A koleszterin csak sérült érfalakon tud kicsapódni, szerepe másodlagosnak bizonyul az érszűkület továbbromlásában.) Szívbarát margarint vegyünk? Nagyapánk sokáig remekül megvolt e vegyüzemben kotyvasztott műtermék nélkül. Fogyasszunk omega-3 zsírsavakat? Lehet, hogy a kelet-afrikai tavak mellett váltunk emberré, de mégiscsak év-tízezredek óta elboldogulunk a tavaktól-tengertől távoleső szárazföldön is. Fogyasszunk étrendkiegészítőket, vitaminokat? Egész iparág épült a gyártásuk és forgalmazásuk köré, mégis kevésnek tűnik az eredménye.

A tudatosan megválogatott étrend, a személyesen ismert kistermelők, biokultúrás termelők választása, a növényi alapú étrend preferálása, az étkezés kultúrájának tiszteletben tartása bizonyosan segít - de önmagában kevés.

Mozgáshiány, és túlsúly szerepe kétségbe vonhatatlan. Hogy mégsem elegendő a rendszeres testmozgás, arra mindenkinek eszébe juhat a fiatal, edzett profi focisták sora, kik holtan esnek össze a focipályán egy végzetes szívritmus-zavar miatt.

Stressz? Természetesen, helyben vagyunk. A valódi kérdés nem a stressz és szívbetegség összefüggése, hanem hogy valójában mi az a civilizációs stressz, és mit tehetünk ellene. Sarkalatos pont annak megértése, hogy a stressz-betegség hátterében nem a változatos, kihívásokat támasztó környezet okolható, hanem az automatikusan beinduló élettani folyamatok, melyekkel öntudatlanul válaszolunk, és magunkat betegítjük. A stressz-kezelés lényege ezek megértése, felismerése és kontroll alá vonása.

Az almenüben, alább kapcsolódó témákban a szív- és érrendszeri betegségek leggyakoribb megnyilvánulási formáit ismertetjük a háttérben húzódó stressz és a gyakorlati megoldások szempontjából.