Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Mi a biofeedback?

A biofeedback: korszerű technikával segített tudatos testkontroll. Informatikával támogatott hatékony jóga tréning, mely tudattalan testi működéseink rendszabályozásával oldja a stresszt, és segíti az egészséget.

A biofeedback szó jelentése: biológiai visszacsatolás (ejtsd: biofídbekk). Minden olyan érzet, ami a saját testünkből érkezik: tulajdonképpen visszajelzés, biológiai visszacsatolás. Az izmainkból érkező (ún. proprioceptív) jelzések miatt tudjuk csukott szemmel is, hogy kinyújtott vagy behajlított helyzetben van-e éppen a térdünk. Ezek a visszajelzések segítenek beállítani a testhelyzetünket vagy az izmaink alapfeszítettségét, tónusát. Biofeedback a testünk legváltozatosabb részeiből érkező fájdalom, mely nélkül nem vennénk észre a káros szituációkat. Biofeedback a fülünkből érkező hidegérzet, mely jelzi: ideje sapkát húzni. A terápiás céllal alkalmazott mesterséges biofeedback ezeket az érzékszerveket egészíti ki nagyon precíz érzékelő műszerekkel, melyek azután a test egészségre hangolását segítik.

Érzékszerveinkről rendszerint a fül vagy szem jut eszünkbe. A hallás és látás a többi frekventált érzékelésünk a külvilágra irányul, és le is köti tudatos figyelmünk javarészét. Azonban a háttérbe szorult, testünkből érkező halk üzenetek nélkül képtelenek lennénk életműködéseinket egészséges határok  között fenntartani. A belülről érkező érzeteink alig észrevehetők, az öntudat szintjéig ritkán jutnak, és figyelmünket sem fókuszáljuk ezekre. Pedig ezek a csendes belső jelek igazítják a szívműködést vagy vérnyomást, állítják a véreloszlást vagy éppen húzzák görcsbe a gyomrunkat.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezek uralhatatlan automatikus testműködések, melyek figyelmet sem érdemelnek. Mindkét szempontból tévedünk, és ezért súlyos árat fizetünk. Az automatikus életműködéseink uralhatók, és tudatos kontrolljuk egyenes út az egészséghez!

A biofeedback tréning során testünk alig észrevehető halk üzeneteit speciális érzékelőkkel felfogjuk, felerősítjük, és visszajelezzük. Ha folyamatos információt kapunk testünk apró rezdüléseiről, akkor némi gyakorlással akaratunk befolyása alá hajthatjuk az automatikus vegetatív idegrendszeri működéseket. A biofeedback eszköztárának mesterséges érzékelői segítenek a figyelmet fókuszálni addig tudattalanul működő belső folyamatainkra. Így uralhatóvá válik légzés, szívműködés, a vérnyomás, az erek tágassága, a végtagok hőmérséklete, izmaink feszülése. A krónikus betegségek többsége mögött húzódó stressz közvetlenül ezeket az életfolyamatokat változtatja meg a testben. Ezért ha a biofeedback technikákkal elsajátítjuk tudatos kontrolljukat, akkor kezünkbe vettük az irányítást az életünket meghatározó stressz és annak megannyi tünete felett.

A biofeedback tehát egy rendkívül hatékony tanulási és önszabályozási technika: a testi lelki egészség eszköze.