Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Biofeedback és jóga.

A biofeedback gyakorló ugyanazt teszi, mint a jógázó, csak a korszerű tecnika és tudomány gyorsítja a fejlődését. A jóga ötezer éves hagyományra alapozott, tökéletesen kidolgozott alkalmazott gyakorlati pszicho-fiziológia. A jóga a fejlődés útja. Alapvető szintjein célja a testi-szellemi működéseink összehangolása - céltudatos testi-szellemi gyakorlatokkal. Az idegélettan fejlődésével egyre-másra ismerjük fel a jóga hagyománya mögött húzódó, tapasztalati úton kidolgozott, csodálatosan pontos tudományt. A trikonászanát gyakorló (a jóga nevezéktanát használva) a manipura csakrára koncentrál, eközben a legnagyobb hasi vegetatív idegdúcot, a napfonatot (plexus solaris) trenírozza. A pránajáma légzőgyakorlataival automatikusan megközelíti a szívkoherencia állapotát, és ezzel szívfrekvencia variabilitását növeli. Koncentrációs-meditációs gyakorlataival azokat a gyógyító elektromos agymintázatokat próbálja létrehozni, amit a neurofeedback tréning oly eredményesen képes serkenteni.

Természetesen a jóga útja messze túlmutat test, tudomány és fizikai valóság dimenzióin. Oldalainknak azonban nem célja ennek az útnak ismertetése. Valójában a jóga alapelveinek első lépcsői, a javasolt és kerülendő személyes és szociális viselkedési módok, a jáma és nijáma elveinek betartása már önmagában elégséges lenne a civilizációs betegségeink uralására.

A valódi jógát e ponton el kell különítenünk az alakformáló fitnesscentrumok kínálatát bővítő, divatos gimnasztikától. Utóbbi is igen jótékony hatású lehet, de nincs köze a valódi jógához, mely út és eszköz. Már a legalapvetőbb hatha-jóga szintjén is nélkülözhetetlen, alapvető és minden gyakorlathoz hozzá tartozó feladat: a létrejött testi-szellemi érzetek tudatosítása. Minden gyakorlathoz tartozik egy aktív belső megfigyelés: milyen változást, miféle érzetet hozott létre benned a mozdulatsor? A hatha-jóga utat tör szellemi működéseink és testünk alig észrevehető, halk üzenetei között. Tudatosítja és befolyásolja az automatikus, zsigeri működéseinket. Önmagunkra reflektáló, belső érzékszerveket próbál kifejleszteni. Harmonizálja test és lélek kölcsönös együttműködését, energetizálja a testet - de pusztán azért, hogy a további fejlődésre alkalmassá tegye. Legelemibb szintjein tehát a jóga a pszicho-fiziológia gyakorlati tudománya. A biofeedback ezen a szinten a jóga gyakorlás hatásait sokszorozza és teszi hatékonyabbá.

 

A biofeedback a jóga hatásait másolja, annak eredményességét hatványozottan felfokozza.

Ha a gyakorlás során a testünk apró üzeneteit megfelelő készülékekkel felerősítjük, akkor azonnal hozzáférhető, félreérthetetlen jelzéseket kapunk annak működéséről, és a gyakorlatok hatásáról. (Ismert már Budapesten is olyan jóga oktató, aki neurofeedback készülékkel méri fel a tanulók képességét alfa agyhullámok generálására.)

Emlékeztetőül, a jóga alapvető célja a testi működéseink megismerése, tudatos kontroll alá vonása, és a lelki életünkkel harmóniába rendezése. (Ezen keresztül kalauzol a magasabb tudatállapotok felé.) A tudatos testkontroll megszerzésében pedig semmivel nem mérhető hatákonyságot mutat a biofeedback tréning. Technikái a jóga gyakorlás eredményességét hatványozottan felgyorsítják, és lehetővé teszik bizonyos gyakorlatok gyors átfejlődését, a tanulás felgyorsítását.