Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Hőmérséklet és bőrvezetés biofeedback: a kézben tartott stressz.

Hőmérséklet és bőrvezetés biofeedback: a kézben tartott stressz.

Érezte valaha bőrén a hideg verítéket egy kritikus pillanatban? A stressz így működik. A tenyér izzad, az apró erek összehúzódnak. A nedves bőrfelszín jobban vezeti az áramot, a csökkenő vérkeringés miatt az ujjak hűvösebbé válnak. A folyamat azonban megfordítható, és ezzel a stressz a szó szoros értelmében kézben tarthatóvá válik! A testhőmérséklet és a bőr elektromos vezetőképességének változásán alapuló biofeedback tréning erőteljes és könnyen tanulható stresszkezelő technika. Képes lenne Ön akarata szerint szabályozni ujjainak hőmérsékletét vagy izzadását? Ha esetleg eszébe jutott volna nemet mondani: azonnal felejtse el.

Tovább

Élettani háttér.

Élettani háttér.

A hőmérséklet biofeedback stressz-kezelő hatékonyságát akkor érthetjük meg, ha alapvonalaiban ismerjük a hőszabályozás élettanát. Az ember melegvérű állat lévén: testhőmérsékletét meglehetősen széles határok között állandó hőfokon képes tartani. A hőtermelést a lebontó anyagcsere folyamataink és az izommunka hulladékhője biztosítja. A felesleges hőleadás elsősorban bőrünkön keresztül történik sugárzás és hővezetés formájában. Növekvő hőfelesleg esetén a bőrben futó erek kitágulnak, az átáramló meleg vér a bőrfelszínt felmelegíti, és fokozódik a sugárzó és vezetéses hőleadás. Ha ez sem elegendő, akkor a verejtékezés beindulásával ehhez adódik a párolgáshő, amivel nagyságrendileg nagyobb hőfeleslegtől tudunk megszabadulni.

Tovább

Hőmérséklet és bőrvezetés biofeedback a gyakorlatban.

Hőmérséklet és bőrvezetés biofeedback a gyakorlatban.

A hőmérséklet-bőrellenállás biofeedback az egyik leghatékonyabb stressz-kezelő technikánk. A tréning előtt alapvonalakban érdemes megismerni a stressz hatását a szervezetre, a vegetatív idegrendszer szerepét és a szimpatikus túlsúly visszaszorításának testi-lelki jelentőségét. A bőrhőmérséklet emelkedése, a bőr elektromos vezetőképességének csökkenése jelzi a sikeres gyakorlást és a relaxáció fokozódását.

Tovább

GSR: A kézben tartott relaxáció.

GSR: A kézben tartott relaxáció.

A stresszt kísérő élettani jelenségek közül a bőr verejtékezését használjuk legrégebben a stressz-betegségek kontrolljára. A bőrvezetés biofeedback hatékonyan segíti a stressz-reakció lecsendesítését, és gyógyító relaxációt. A technika otthoni gyakorlására a kanadai Tought Technology cég GSR-2 eszközét kínáljuk. A tréning elméletét, élettani hatásait és gyakorlatát az első találkozás alkalmával bemutatjuk, és betanítjuk az eszköz használatát. Ezt követően a kihelyezett eszközzel ütemterv szerint otthoni gyakorlások következnek. A tréning eredményét néhány hét gyakorlást követően áttekintjük, és szükség  szerint korrigáljuk a terápiás tervet. A segédeszközről. A GSR-2 (GSR - Galvanic Skin Response) egy könnyű, tenyérbe símuló, számítógépes egér méretű készülék, mely a reá helyezett két ujj...

Tovább