Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

"Mi az (ericksoni) pszichoterápia lényege?

Hajlandóság arra, hogy minden kliensbe beleszeress."

(Stephen Gilligan)

psychotherapy

A pszichoterápia napjainkban kellemetlen kicsengésű szó. A pszichológus az a szakember, aki akkor kerül látótérbe, amikor az orvos már tehetetlen a beteg panaszaival. Amíg létezik gyógyszer, vagy beavatkozás, mely csökkenteni képes a beteg panaszait, addig ritkán kerül szóba a gyógyító beszélgetés lehetősége. Amikor az orvos tehetetlenül széttárja kezeit: idegi alapon beteg a beteg - akkor jöhet a pszichiáter vagy pszichológus. A pszichiáter szintén orvos, kijárta a biomechanikus orvoslás iskoláját, így képzettségének megfelelően hajlamos elsősorban gyógyszerrel orvosolni pszichés problémákat. (Az anxiolitikus és antidepresszáns gyógyszerek ma a betegségipar slágertermékei.) A pszichiáter mindazonáltal gyakran pszichoterapeuta is, és amennyiben aktívan gyakorolja e tudását, tiszteletet érdemel.

hypnosis-clockA hipnózis kétszáz éves történetét sarlatánok és színpadi mutatványosok színezik. Csúfolták ördögtől való fondorlatnak, és tudománytól idegen népbutításnak egyaránt. Aztán jött egy renitens, cingár kis emberke amerikában, aki a 60-as évektől fokozatosan sokkolta a pszichológus társadalmat hipnózison alapuló gyógyerejével. Milton H. Erickson örökre átformálta a hipnózisról alkotott fogalmainkat. Terápiás hatékonyságát lehetetlen volt semmibe venni, eredményeit a lélektan fogalmaival meg tudta magyarázni, és a hipnózis ellenállhatatlanul bevonult a pszichológia legitim eszköztárába. Napjaink sikeres, pragmatikus pszichológiai fegyverének, a neurolinguisztikus programozásnak (NLP) a gyökerei Ericksonig nyúlnak vissza. Terápiás technikáinak mintáját tudományos gondossággal elemezték, a követői pedig egységesen annak sikerét tudják reprodukálni. Az utóbbi évtizedek ideg-élettani kutatása pedig egyre világosabban képes megmagyarázni, hogyan működik a gyakorlatban olyan eredményesnek bizonyult hipnoterápia.

hypnosis eyes closedKevés olyan gyógymód van, melyet több téves hiedelem övezne, mint a terápiás hipnózist. Legtöbben filmek, vagy színpadi mutatványok emlékeire gondolnak a szó hallatán. Alábbiakban az elterjedtebb tévedésekről lesz szó.

"A hipnózis olyan, mint az alvás."

A hipnózissal együtt jár a testi aktivitás csökkenése, ellazulás, és bizonyos álmosság érzés. Az alvás mélyülése során a tudat fokozatosan elvész, a hipnózis során azonban nem feltétlenül. Eleinte sokan csalódottan veszik tudomásul, hogy mindenre emlékeznek, és nem aludtak el a hipnózis során. Ettől az még működik. A hipnózis során az ébrenléthez hasonló agyhullámokat lehet az EEG-n látni, az alvás során lassú hullámok és jellegzetes hullámképek (alvási orsók) láthatók. Alvás helyett a hipnózis inkább egyfajta fókuszált figyelem állapotának felel meg, ahol a figyelmet a terapeuta irányítja, a páciens pedig jobban képes koncentrálni bizonyos megtapasztalásaira.