Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

A gyógyító légzés - a pránajáma tudománya.

 

„Az emberi betegségek jó részét jó légzéssel lehetne elmulasztani.” - írta Voltaire.

A nyugati világképből kinőtt tudomány sokáig nem értette, miféle varázslatos gyógyerőt rejt a helyes légzés. Lassan azonban felismerjük, hogy miként teszi tönkre a szívet és egészséget a „fej-nehéz” nyugati kultúra, az anyagias értékrend, és a vele társult helytelen légzés.

 

Miként Voltaire olyan pontosan rátapintott: van olyan légzés, mely enyhíti a depressziót, megállítja a szívbajt, szünteti a gyomorfájdalmat, és gyógyítja a stressz-betegséget! Nem talált újat, hiszen minden spirituális hagyományban központi szerepet kap a helyes légzés - az ötezer éves jóga-bölcselet pedig annak technikáit is ránk hagyományozta a pránajáma gyakorlatok formájában. Mindössze annyi történt, hogy néhány évtizede tudományosan is igazolták a helyes légzés gyógyerejét. A gyógyító légzés bámulatos együttműködésre hangolja a szívet, mely ekkor harmonikus egységbe kovácsolja a test billiónyi sejtjét.

Gyönyörű ősi nyelvünk „lélegzet” szavában még őrizzük a „lélek” és légzés kapcsolatát. Zsigereinkben érezzük, hogy a légzés összekötő kapocs test és lélek, élet és halál között. Első lélegzetünktől az utolsó leheletig lehetőségünk van arra, hogy életünket a saját magunk által alakított folyómederben haladva, egy folyamatos fejlődési ívet befutva tereljük születéstől halálig.

A légzés egyetlen „félautomata” életfunkciónk, melynek automatikus működése mellett akaratlagosan is urai vagyunk. Az ősagyunk mélyén (nyúltagy) lapuló automata légzőközpont akkor is gondoskodik a szervezet gáz-anyagcseréjéről, ha éppen legmélyebb álmainkban kalandozunk. Az agykéreg szintjén szabályozott, tudatos lélekzés azonban közvetlen lehetőséget is nyújt számunkra, hogy az egyébként önműködő zsigeri idegrendszer megzabolázásával hidat verjünk a legmagasabb rendű szellemi céljaink és a fizikai lehetőségeinket korlátozó test között. Ezért nem meglepő, hogy a történelemben minden önfejlesztő hagyomány felhasználja a tudatos légzés lehetőségét. A zen, tai chi vagy chi-kung légzőgyakorlatai éppen úgy test és lélek harmonizációját célozzák, mint a buddhista láma repetitív mantrája, a szufizmus vagy kaballah előírásai. A keringő-dervis légzéssel szinkron monoton mozgása éppúgy a tudatszint emelkedését célozza, mint a kopt-keresztény szerzetes befelé forduló imádsága.

Miért élnek túl mindent e hagyományok? Mert tudományosan is igazolható élettani alapra épülnek. A megfelelő légzés mintázatát másodpercek alatt követni kezdi a szív. A légzés-szívműködés harmonikus együttműködésével hamarosan a teljes test kiegyensúlyozott nyugalmi üzemmódba csillapodik. Ez a gyógyító, stressz-oldó élettani alaphelyzetünk: a szívkoherencia állapota.

A biofeedback eszközeivel gyorsan megtanulható a szívkoherencia létrehozása, ahol a harmonikus szívműködés az egész test együttműködését összehangoló, gyógyító ritmusgenerátorrá válik. A szívkoherencia megértéséhez azonban előbb meg kell értenünk, hogy milyen jelentősége van a szívműködés változékonyságának.