Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Hogyan működik?

wired2Szellemi és testi állapotunk az agyműködés által keltett elektromos agyhullámokban tükröződik, melyek a neurofeedback eszközeivel befolyásolhatók. Ha egy betegségnek látható nyoma van az agyhullámokban, akkor az egészséges hullámkép kialakítása a panaszok szűnéséhez vezethet.

A figyelemhiány-hiperaktivitás, a tanulási zavarok, az autizmus, migrén, krónikus fáradtság szindróma, alvási problémák, depresszió, a kényszeres-megszállottság és számos további kórkép esetén az agy anatómiailag épnek bizonyul. Ha azonban az agy elektromos működését feltérképezzük, akkor az átlagostól eltérő, lustább vagy éppen túlműködő területeket találhatunk. A neurofeedback kezelés során a megfelelő agyterületeket felgyorsítjuk, vagy éppen lassítjuk - a klinikai képnek megfelelően. A terápia a bonyolult ideghálózatok együttműködését módosítja, az agy komplex működési kapcsolatait újrarendezi. Az agyat edző neurofeedback gyakorlás során az agy működési kapcsolatai újraépülnek, az idegsejt-csoportok között hatékonyabb együttműködés és szabályozás formálódik. Az "elektromos agytérkép" átalakításával a panaszok és tünetek is javulnak.

Hogyan tudjuk az agyműködést befolyásolni?

Honnan tudjuk csukott szemmel, hogy a térdünk éppen be van hajlítva? A térdízületet mozgató izomcsoportok inai küldenek erről  információt az agyba. Ha a behajlított állapotról nem lenne hírünk, a térd kinyújtása is lehetetlenné válna, hiszen honnan induljon a mozdulat? A neurofeedback eszközeivel szorosan követhető információt kapunk arról, hogy bizonyos területen éppen mi zajlik az agyban. Ez a visszajelzés lehetőséget teremt a pillanatnyi változások nyomon követésére. És ha az elvárt, jó irányba mozdulunk, azonnal tudomást szerzünk erről. Az agyhullámok fokozatos változását az érzetek, tudatállapot változása követi, ami tovább erősíti az elindult tendenciát. Az agyhullámok és a tudatállapotok közötti összefüggés megértéséhez szükséges néhány alapvető ismeret az agy működéséről. status-easyA neurofeedback azonban az agyhullámok részletesebb ismerete status-medium nélkül is működik. Elég ha a terapeuta tudja, mi a jó irány, amit jutalmaznia kell. A gyakorló a jutalomra utazik, és nem törődik a rezgésekkel.

Az agyműködés átalakítása technikailag nem bonyolult.

A fej megfelelő pontjaira érzékelőket helyezünk (mely pusztán veszi az agy elektromos jeleit, semmiféle áramot oda nem vezet!), és az elvezetett EEG jeleket egy számítógép villámgyorsan feldolgozza. Ha a páciens agya az elvárt, normális hullámokat mutatja, akkor néhány ezredmásodpercen belül jutalmat kap a gyakorló, ha ellenben gátolni kívánt hullámok jelentkeznek, akkor azonnal zavaró visszajelzés érkezik. A jutalom és zavarás lehet akár egy felvillanó zöld és piros lámpa, egy kellemes és kellemetlen hang, vagy egy számítógépes animáció elindulása és akadozása.

neurofeedback-overview

A neuroterapeuta feladata: az agyhullámok feltérképezése, a normálistól való eltérés felismerése és ezek összhangba hozása a klinikai tünetekkel. Ezek alapján képes meghatározni, hogy az agy mely területein, milyen hullámokat érdemes erősíteni, másutt elnyomni. Így összeáll egy kezelési terv, melynek neve: terápiás protokoll. Ez tartalmazza, hogy az adott problémára a kliens milyen feedback beállításokkal, hogyan végezze a gyakorlást. A fej mely részein, milyen hullámtartomány jutalmazása, mások büntetése mellett hány percig gyakoroljon, és hány naponta. Ezután a megfelelően beállított neurofeedback készülék automatikusan végzi a mérést és folyamatos visszajelzést. A tréning során a gyakorló praktikusan az agyával, gondolataival irányítja például a számítógépes játékot. Mindeközben agyának hullámképe fokozatosan a normális mintázatot ölti fel. Az idegrendszer a tanulás során újraszervezi magát, egészségesebb munkakapcsolatokat alakít, új funkcionális idegsejt-hálózatokat épít ki. Természetesen ezzel együtt javulnak a betegségek, melyek korábban az idegrendszer kóros működési mintázatában mutatkoztak meg.