Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Mi a neurofeedback?

brainwavesA neurofeedback (ejtsd: neurofídbekk) az agykontroll legmodernebb változata. Az agyműködés optimálisra hangolását jelenti, az agy saját elektromos jeleinek felhasználásával. A koponya felett felfogott EEG-jeleket villámgyorsan feldolgozza egy számítógép, és érthető formában visszatükrözi. Ha "alfába szeretnénk lemenni", és ezt mutatja a monitor, akkor örülünk. Ha mást mutat, akkor azonnal tudatjuk: valami mást szeretnénk látni. Így az agy hamarosan rátalál az elvárt alfa hullámokra és a vele járó relaxált állapotra.

Persze nem mindig relaxáció a célunk, és nem mindig alfa hullámokat szeretnénk látni az agy felett. De ha tudjuk, hogy a betegség, amivel dolgozunk milyen káros agyhullámokkal jár, akkor tudni fogjuk, milyen hullámokat jutalmazzunk illetve büntessünk. A hullámkép változásával pedig változik a mentális állapot és a panasz.

Az egészségestől eltérő működési mintázatot láthatunk a depressziós, hiperaktív, vagy éppen epilepsziás beteg agya felett. Számos betegség, és pszichés probléma jellegzetes agyműködési ritmust, elektromos mintázatot mutat a koponya bizonyos területei felett. A neurofeedback segítségével képesek vagyunk e működési minták átalakítására, és ezzel fájdalmas lelki állapotok, betegségek befolyásolhatók. Szűnik a szorongás, oldódik a depresszió, javul az olvasási készség, vagy éppen kezelhetőbbé válik a hiperaktív gyermek.

Életünk minden területén akkor növelhetjük a teljesítményünket, ha környezetünkből közvetlen visszajelzést kapunk. Visszajelzés (feedback) nélkül nincs viszonyítási alap, nincs tanulás, nincs változás. Minden tanulás a visszacsatoláson, visszajelzésen alapul, mely megerősíti a helyes válaszokat és kigyomlálja a helytelenül megtanult mintákat. Ez a visszacsatolás a feedback. Amikor a táncos tükör előtt tanulja kontrollálni és finomítani a gyakorolt mozdulatsor elemeit, a tánc finom mozdulatait a tükör, valamint az izmok-inak mozgás-feszülés érzékelő szenzorai közvetítik az agy számára. Ezt a visszajelzést használja a mozdulatsor felépítéséhez.

 

Az agyműködés elektromos jeleit közvetlenül nem tudjuk érzékelni. De már az 1970-es években rájöttek, hogy ha finom érzékelőkkel felfogjuk e rezgéseket, és visszajelezzük a tanuló számára, akkor a jutalmazásnak vagy tiltásnak megfelelően képes megváltoztatni agyhullámait. Eredetileg macskákat tanítottak meg erre - minden nehézség nélkül. A megváltozott agytevékenység pedig megváltozott szellemi állapotot és képességeket tükröz - az említett macskák esetén például epilepsziás görcsökkel szembeni ellenálló képesség bontakozott ki. (A történet részletei az epilepszia kezelésénél olvashatók.) A neurofeedback esetében az agy működési üzeneteit tükrözzük vissza a tanulás céljából. A neurofeedback egy speciális tükör, melyben az agy elektromos tevékenységét tárjuk a gyakorló elé a tanulás és terápia céljából.

A neurofeedback tehát egy speciális informatikai eszközökkel támogatott, hatékony tanulási segédeszköz. Az agy teljesítőképességének felfokozása, az alulműködő részek feltuningolása, a túlműködő területek elcsendesítése lehetővé teszi a működési zavarokból eredő számos tünet, panasz és betegség forradalmian újszerű, tanulásos természetű gyógyítását. Nyugtató nélkül oldódik a szorongás. Múlik a stressz és eltűnik az irritábilis bélbetegség. Csökken a hiperaktivitás és javul a figyelemhiány. Eltűnik a fülzúgás és szűnik az egyensúlyzavar. A neurofeedback tréning tehát gyógyszerek nélkül, az agyhullámok befolyásolásával képes gyógyítani.

Fontos kiemelni, hogy a neurofeedback: teljesen non-invazív gyógymód. Az agyba semmiféle áramot nem vezetünk, és semmivel nem ingereljük. A fejre illesztett szenzorokkal csak az agy saját elektromos jeleit érzékeljük, ezt használjuk a közvetlen visszajelzés és tanulás céljára. A visszajelzés annyira közvetlen, hogy az agyhullámok jelentkezését követő ezredmásodperceken belül érkezik a jutalom avagy figyelmeztetés: az elvárt célnak megfelelően. Így az agy gyorsan, és öntudatlanul  megtanulja, hogy melyik tevékenységét követi jutalom. A panasznak, betegségnek megfelelően vezetett tréning során az agy működése átalakul, stabilizálódik és újraszerveződik. A normalizálódó agyműködés nyomán a kezelt betegségek tünetei már az első kezelések során javulhatnak, de a komoly és tartós változáshoz rendszerint 20-30 gyakorló tréning szükséges.

A neurofeedback lehetősége túlmutat betegségek kezelésén. Az agy működésének optimalizálása, az elektromos agytérkép harmonizálása egészséges emberben is lehetőséget biztosít a szellemi kapacitás maximális kihasználására, és a testi-szellemi teljesítőképesség kitolására. Ezért a neurofeedback egyre nagyobb szerepet játszik az élsportolók felkészítésében éppúgy, mint a teljes koncentrációt igénylő előadóművészek csúcsteljesítményre hangolásában.

Legyen akár egy befolyásolhatatlannak tartott pszichés-idegrendszeri betegség, kontroll alól elszabadult stressz-panasz, vagy a testi-szellemi teljesítőképesség határainak kitolására megfogalmazott igény: a neuroterápia eddig ismeretlen lehetőségeket ígér az önfejlesztésre és gyógyulásra.