Neuroterápia és biofeedback...a modern agykontroll Békéscsabán.

Blue Orange Black

Bejelentkezés, további info:
(+36)(30) 60-58-58-9

Neurofeedback a gyakorlatban.

A neurofeedback akkor segít, ha a pszichés vagy neurológiai probléma az agyhullámokban kimutatható működési eltéréseket okoz. Ezért minden kezelés rutin jellegű EEG-diagnosztikával kezdődik, amit a páciensre és problémára szabott egyéni tréning-sorozat követ.

1. Tájékozódó konzultáció és kivizsgálás.

Mint minden kezelés, a neuroterápia is vizsgálódással, és kezelési terv felállításával kezdődik. A kliens jelentkezhet minden előzmény nélkül, de előzetes orvosi kivizsgálás, pszichológiai, pszichiátriai, neurológiai vélemény birtokában is. Gyermek esetén fontos lehet a szülők beszámolója, a gyermekkel foglalkozó pedagógusok véleménye.

A bevezető konzultáció során megfogalmazunk egyfajta kezelési diagnósist és célkitűzést. Bármi is motíválja kliensünket a tréningre, már a legelső találkozás során alapvető meghatározni: miben szenved hiányt, s a gyakorlás során mit szeretne elérni, mit kíván megvalósítani? Ez a megközelítés sokkal jobban illeszkedik az általunk nyújtott önmegvalósító tréning, mintsem a passzív gyógyítás szemléletéhez.

Az első találkozás tehát konzultáció és felmérés. Ha a neurofeedback tűnik az optimális eszköznek, akkor ezt követi a agy elektromos tevékenységének feltérképezése.

2. Kezelési terv felállítása.

A beteg problémájának feltárása után egy részletes EEG vizsgálat következik, mely során a fejről elvezetett elektromos jelek tanulmányozásával feltérképezzük azokat a normálistól eltérő, jellegzetes mintázatokat, melyek korrigálásával a beteg problémájának megoldódása várható. A tényleges kezelés megkezdése előtt bizonyos állapot-rögzítő vizsgálatok, tesztek elvégzése is szükséges lehet a kezdeti státus rögzítéséhez. A tünetek és a talált EEG-eltérések alapján egy kezelési protokollt készítünk. Ez tartalmazza, hogy koponya melyik pontjain, milyen beállításokkal fogjuk trenírozni az agyat, hány kezelést és milyen gyakorisággal tervezünk, valamint hogyan kívánjuk felmérni az eredményt.

3. Gyakorló tréningek.

neurotrainingEz a fázis teszi ki a foglalkozások túlnyomó többségét. A gyakorló ülések során a koponya megfelelő pontjain érzékelőket rögzítünk, az elvezetett EEG jeleket pedig egy számítógép villámgyorsan feldolgozza. A változtatni kívánt agyhullámokra a számítógép bizonyos vizuális vagy hangjelekkel reagál, ez a feedback, azaz visszacsatolás. A gyakorló preferenciáinak megfelelően választjuk ki, hogy milyen formában érkezik a jó agyhullámokat jelző megerősítés, vagy a gátolni kívánt hullámokat jelző figyelmeztetés. Lehet a jutalom egy kellemes zene, melyet a gátolni kívánt hullámok esetén zörej zavar meg. Lehet egy kedvelt mesefilm, mely akadozni kezd, ha a gyakorló gyermek figyelme elkalandozik. Lehet egy számítógépes animáció, mely csak addig működik, míg a gyakorló a "fejével" működteti. Minden visszacsatolás lényegében ugyanazt jelenti: a páciens a saját agyhullámaival vezérli a számítógépet. A lehetőségek sora csaknem végtelen, és célja hogy a gyakorló ne unatkozzon a tréning során.

Az ülések 20-40 percig tartanak, a kívánt céltól és a páciens terhelhetőségétől függően. A számítógép mintegy elektromos tükröt tart az agy elé, mely így gyorsan képes az elvárt változást megtanulni. A megváltozott működés lemérhető az elvezetett EEG-mintázat korrekciójában, a jutalom és gátlás arányának javulásában és nem utolsó sorban a klinikai tünetek javulásában.

4. Eredmény felmérése.

A terápiás hatás felmérésére a kívánt céltól függően a tréning során, majd végén is indokolt. A panaszok, tünetek revíziója, környezet jelzései mellett esetenként pszichometriai felmérés, pszichoterápiás ülés közbeiktatása is szükséges lehet.

5. Végállapot?

Egy tanulási folyamatban végállapot természetesen nincs. Egy diszharmonikusan működő agyat szervezettebb, hatékonyabb működésre serkentünk, és ennek eredménye a pszicho-neurológiai tünetek javulása. A természetes tanulási folyamatban a virtuális fejlődés lehetősége úgyszólván határtalan.

Miután az agy megtanulta a hatékony működés mögött álló élettani tevékenységet, ezt a tudást a továbbiakban is önállóan és aktívan felhasználja. A tanulás mintegy "áthuzalozza" az idegsejt hálózatokat, és az új működési mintázatok, asszociációk a terápia befejezése után is megmaradnak. Ezzel magyarázható, hogy a neurofeedback terápiával elért eredmények a tréning után is megmaradnak – és így a kezelést eredetileg indikáló panaszok is tartósan múlnak. Az agytréning nem csak tüneteket nyom el, hanem tartós gyógyuláshoz vezet. Bizonyos kórképek esetén mindazonáltal szükséges lehet az elért eredmény fenntartásához néhány havonta 1-1 megerősítő ismétlésre.